Ministrul francez pentru Tranziţie Ecologică, François de Rugy demisionează

ministrul_francez_pentru_tranzitie_ecologica_francois_de_rugy_demisioneaza_fiind_acuzat_de_cheltuieli_excesive.jpg

Ministrul francez pentru Tranzitie Ecologica, François de Rugy demisioneaza fiind acuzat de cheltuieli excesive.
Ministrul francez pentru Tranzitie Ecologica, François de Rugy demisioneaza fiind acuzat de cheltuieli excesive.
Sursa imaginii: 
Georges Gobet, AFP

După o săptămână de polemici în jurul meselor fastuoase pe care le dădea în perioada în care prezida Adunarea Naţională, François de Rugy şi-a prezentat marţi demisia din fruntea ministerului Tranziţiei Ecologice, denunţând un «linşaj mediatic» în timp ce se pregătea să prezinte un proiect de lege privind energia şi climatul. Premierul şi preşedintele Emmanuel Macron au acceptat demisia.

Primele dezvăluiri au vizat mesele fastuoase pe care le-a organizat între octombrie 2017 şi iunie 2018. La dineuri a invitat între 10 şi 30 de persoane, membri ai familiei ori amici ai soţiei sale, Séverine de Rugy. Mesele ar fi fost achitate cu banii Adunării Naţionale.

Ministrul a reacţionat afirmând că «este vorba de mese de lucru, informale, cu diverşi şefi de companii ori membrii ai societăţii civile».

 

 

Dezvăluirile au picat foarte prost, după opt luni de manifestaţii ale Vestelor galbene, perioadă în care guvernul a dorit să transmită pe toate planurile că strânge cureaua pentru a creşte bugetul social.

Polemica a continuat după ce Mediapart a scris că François de Rugy a achitat 63.000 de euro din bani publici, pentru lucrări de renovare a apartamentului ministerial. Printre lucrări: realizarea unui dressing cu 17.000 de euro.

Ministrul s-a apărat pe Facebook: «serviciul de gestionare al clădirilor ministerului a constatat necesitatea de a efectua lucrări în apartamentul de serviciu, fiind degradat ». « Suma lucrărilor are un caracter particular», a explicat ministrul, «deoarece clădirea este de patrimoniu, fiind construită la începutul secolului al XVIII-lea ».

Apoi, ministrul a fost acuzat că beneficiază şi de o locuinţă socială, la fel ca directoarea sa de cabinet – căreia i-a cerut de altfel demisia pe 10 iulie. Potrivit Mediapart, ministrul dispune de o locuinţă socială din iulie 2016 în condiţiile în care încasează venituri consistente şi nu este locuinţa principală, ceea ce contravine regulilor de acordare a apartamentelor sociale.

Iniţial, ministrul a asigurat că nu doreşte să demisioneze ci că va da toate chitanţele necesare autorităţilor de control pentru a justifica fiecare euro cheltuit şi pentru a rambursa necesarul, dacă va fi cazul.

François de Rugy a fost numit în septembrie în guvern după demisia supriză a lui Nicolas Hulot, pe motiv că «ecologia nu era prioritatea guvernului».