Festivalul de fotografie de la Arles: 50 de ani de existenţă

rencontres_d_arles_00-1.jpg

Image source: 
Les Rencontres de la photographie Arles

Trei oraşe din Provenţa, situate la mică distanţă unele de altele, Avignon, Aix-en-Provence şi Arles, găzduiesc în această lună iulie trei mari festivaluri internaţionale. Teatru la Avignon, operă la Aix-en-Provence, fotografie la Arles. Acest ultim festival a împlinit 50 de ani de existenţă.

Festivalul a fost creat acum o jumătate de secol de un triumvirat inspirat: fotograful Lucien Clergue, muzeograful Jean-Maurice Rouquette şi scriitorul Michel Tournier. El a devenit internaţional însă ceva mai tîrziu, cînd organizatorii au avut inspiraţia de a invita la Arles primii mari artişti americani. Iar primul invitat a fost Edward Weston, căruia i se aduce un omagiu special anul acesta. Festivalul a devenit apoi o preocupare permanentă a oraşului pentru arta fotografică. Astăzi există la Arles o Şcoală naţională de fotografie, unica instituţie de acest gen creată în Franţa.

In 50 de ani de existenţă festivalul a organizat 1234 de expoziţii reunind în ele 1582 de artişti. Oraşul, de o frumuseţe rară, plin de vestigii antice şi renascentiste, marcat printre altele şi de trecerea lui Van Gogh pe acolo, propune şi rezidenţe pentru artiştii fotografi. Ei sunt invitaţi apoi să doneze cel puţin o lucrare festivalului, de unde şi enormul fond de opere fotografice acumulat.

Pentru ca iubitorii de artă fogorafică să poată beneficia de aceste expoziţii ele rămîn deschise pînă la sfîrşitul lui septembrie, iar unele au loc şi în oraşele din jur, ba chiar şi în altele mai îndepărtate cum ar fi Marsilia, Nîmes sau Toulon. Anul trecut expoziţiile au atras 140 00 de vizitatori, dintre care 20 la sută sosiţi din străinătate.

Arles mai este şi un laborator de descoperire a tinerelor talente. Premiile decernate de festival au consacrat multe nume din acest domeniu aflat într-o remarcabilă expansiune, legată în mare parte şi de noile tehnologii.

 

 

 
Tags: