Iran: noi tensiuni legate de industria sa nucleară

iran.jpg

Preşedintele iranian Hassan Rohani ascultînd explicaţii date de Ali Akbar Salehi, şef al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, 9 aprilie 2019
Preşedintele iranian Hassan Rohani ascultînd explicaţii date de Ali Akbar Salehi, şef al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, 9 aprilie 2019
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY

Iranul a depăşit limita impusă de acordul semnat în 2015 privind cantităţile sale de combustibil nuclear. Mai precis, stocul său de uraniu îmbogăţit a trecut de 300 de kilograme, precizare făcută de Agenţia Internaţională pentru energie atomică. Acordul, negociat între 2003 şi 2015, riscă să-şi piardă valabilitatea iar tensiunile în jurul Iranului cresc. 

De fapt Iranul a decis să nu mai respecte acordul întrucît, din punctul de vedere al ayatolahilor, occidentalii nu şi-ar fi onorat promisiunile. Si este adevărat că Statele Unite s-au retras din acord, după ce Donald Trump a venit la Casa Albă în locul lui Barack Obama. Europenii, Rusia şi China au încercat apoit să salveze acordul promiţînd mecanisme comerciale de natură să ocolească sancţiunile decretate de americani.

Prosperitatea pe care o aşteptau iranienii în schimbul renunţării la arma nucleară nu a venit, iar în prezent între Teheran şi Washington circulă ameninţări cotidiene. "Dacă Statele Unite ne atacă, atunci Israelul nu va mai avea decît o jumătate de oră de trăit", a declarat un parlamentar iranian, cuvinte reluate de Agenţia Reuters. Reamintim că săptămîna trecută preşedintele Donald Trump a ordonat un atac aerian împotriva unor obiective din Iran, dar l-a contramandat în extremis.

Europenii nu au fost de acord cu decizia lui Donald Trump de a se retrage unilateral din respectiva întelegere, deşi nici ei nu aprobă tentaţia hegemonică a Iranului în regiune şi nici programul balistic dezvoltat de Iran. Germania, Franţa şi Marea Britanie au conceput un mecanism economic bazat pe troc pentru a continua schimburile cu Iranul, dar el nu este încă total funcţional. Pe iranieni ceea ce îi interesează în primul rînd este să-şi vîndă petrolul, ceea ce americanii practic îi interzic Iranului.

Deşi americanii şi europenii au obiective comune în privinţa Iranului, şi anume vor să împiedice această ţară să se doteze cu arma nucleară, metodele adoptate de americani şi de europeni nu sunt de loc convergente şi nici compatibile.