„Ghid de apărare” destinat jurnaliştilor
jurnalist.jpg

Cu toate că legea franceză garantează secretul surselor, se fac mai departe multe presiuni asupra jurnaliştilor. Astfel, în ultimele 4 luni, 9 ziarişti au fost convocaţi de serviciile de informaţii pe motiv că ar fi compromis secrete de apărare. Audierile se refereau, într-un prim caz, la nişte arme franceze folosite în războiul din Yemen iar o a doua afacere era cea despre Alexandre Benalla, fostul consilier prezidenţial. „Tentative de intimidare”, spune Patrice Spinosi, unul dintre avocaţii care a participat la redactarea ghidului de apărare pentru jurnalişti. „Jurnaliştii sunt justiţiabili ca orice alţi cetăţeni dar activitatea lor este una specială şi recunoscută ca atare de drept. Un jurnalist este susceptibil să opună secretul surselor când este audiat. E un lucru perfect legal şi recunoscut de jurisprudenţă” mai spune avocatul.
De aceea „nu este posibil ca un jurnalist să fie considerat suspect” afirmă de partea sa Jean-Philippe Deniau. Preşedintele Asociaţiei presei judiciare denunţă percheziţiile, reţinerile şi convocările la care au fost supuşi recent jurnaliştii. Peste o sută dintre ei au fost de exemplu interzişi să lucreze în marginea manifestaţiilor vestelor galbene.
„Ghidul de apărare” destinat jurnaliştilor se vrea un „medicament preventiv” ce se poate descărca gratuit de pe site-ul APJ. El încearcă, în două versiuni – un scurtă, 4 pagini, alta lungă, 10 pagini - să răspundă şi la întrebări simple pe care ş-i le-ar putea pune jurnaliştii în timpul muncii lor. Cum reacţionez când sunt convocat ca martor? Trebuie să apelez neapărat la un avocat? Ce fac dacă mi se percheziţionează localurile? Ghidul va fi actualizat în funcţie de evoluţiile legislaţiei.
In paralel cu acest „ghid de apărare”, circa 40 de societăţi de redactori – printre care şi cea de la RFI – au semnat recent un document pentru a apăra secretul surselor şi dreptul la informaţie.