„Ghid de apărare” destinat jurnaliştilor

jurnalist.jpg

"Ghidul de apàrare" destinat jurnalistilor reaminteste principiul secretului surselor
"Ghidul de apàrare" destinat jurnalistilor reaminteste principiul secretului surselor
Image source: 
PhotoAlto/Frederic Cirou

Asociaţia presei judiciare (APJ) şi Sindicatul naţional al jurnaliştilor (SNJ) din Franţa au publicat un „Ghid de apărare” în atenţia jurnaliştilor. O iniţiativă ce vine după ce o serie de medii de informare sau jurnalişti au fost ameninţaţi sau puşi sub presiune de autorităţi.

Cu toate că legea franceză garantează secretul surselor, se fac mai departe multe presiuni asupra jurnaliştilor. Astfel, în ultimele 4 luni, 9 ziarişti au fost convocaţi de serviciile de informaţii pe motiv că ar fi compromis secrete de apărare. Audierile se refereau, într-un prim caz, la nişte arme franceze folosite în războiul din Yemen iar o a doua afacere era cea despre Alexandre Benalla, fostul consilier prezidenţial. „Tentative de intimidare”, spune Patrice Spinosi, unul dintre avocaţii care a participat la redactarea ghidului de apărare pentru jurnalişti. „Jurnaliştii sunt justiţiabili ca orice alţi cetăţeni dar activitatea lor este una specială şi recunoscută ca atare de drept. Un jurnalist este susceptibil să opună secretul surselor când este audiat. E un lucru perfect legal şi recunoscut de jurisprudenţă” mai spune avocatul.

De aceea „nu este posibil ca un jurnalist să fie considerat suspect” afirmă de partea sa Jean-Philippe Deniau. Preşedintele Asociaţiei presei judiciare denunţă percheziţiile, reţinerile şi convocările la care au fost supuşi recent jurnaliştii. Peste o sută dintre ei au fost de exemplu interzişi să lucreze în marginea manifestaţiilor vestelor galbene.

„Ghidul de apărare” destinat jurnaliştilor se vrea un „medicament preventiv” ce se poate descărca gratuit de pe site-ul APJ. El încearcă, în două versiuni – un scurtă, 4 pagini, alta lungă, 10 pagini - să răspundă şi la întrebări simple pe care ş-i le-ar putea pune jurnaliştii în timpul muncii lor. Cum reacţionez când sunt convocat ca martor? Trebuie să apelez neapărat la un avocat? Ce fac dacă mi se percheziţionează localurile? Ghidul va fi actualizat în funcţie de evoluţiile legislaţiei.

In paralel cu acest „ghid de apărare”, circa 40 de societăţi de redactori – printre care şi cea de la RFI – au semnat recent un document pentru a apăra secretul surselor şi dreptul la informaţie.

 
„Ghid de apărare” destinat jurnaliştilor