Cum se pregătesc şcolile şi elevii din Franţa pentru a face faţă caniculei

canicule_france.jpg

Copii jucându-se cu apa în parcul André Citroën din Paris
Copii jucându-se cu apa în parcul André Citroën din Paris
Image source: 
Alain Jocard/AFP

Franţa este confruntată în aceste zile cu un inedit şi istoric val de căldură. Joi şi vineri sunt anunţate 37 de grade la termometru dar 50 de grade resimţite, în mai toată ţară, inclusiv la Paris. Pentru a evita orice risc, ministerul Educaţiei a decis amânarea unui important examen dat de elevii care trec de la gimnaziu la liceu.

Este prea cald ca să poţi lucra, mai ales dacă eşti elev şi ai de dat un examen. Iată constatarea la care a ajuns ministerul francez al Educaţiei.

Elevii francezi care trec de la gimnaziu la liceu, adică din clasa a 3-a într-a 2-a – echivalentul trecerii dintr-a 9-a în a 10-a în România – aveau programat joi şi vineri aşa-zisul examen de brevet. In faţa valului de căldură care se abate asupra Franţei, autorităţile au decis să amâne examenul cu 4 zile, adică pentru lunea şi marţea viitoare. Oricum, şcoala nu se termină în Franţa, oficial, decât vineri 5 iulie.

Pentru elevii care prevăzuseră să plece în vacanţă încă din acest week-end, adică imediat după terminarea examenului, de la caz la caz – de exemplu un bilet de avion nerambursabil - directorii vor putea accepta ca respectivii copii să dea examenul la sesiunea din septembrie.

In paralel cu decizia - inedită – de a amâna acest examen, ministerul Educaţiei a lansat un apel la vigilenţă maximă. „Nu ne jucăm cu sănătatea copiilor” a spus Jean-Michel Blanquer, ministrul de resort. In lipsa instalaţiilor de aer condiţionat în şcoli şi cum multe clădiri sunt vechi şi nedotate nici măcar cu perdele sau izolaţie termică, profesorii sunt rugaţi să verifice în mod regulat temperatura din clase şi să-i hidrateze pe copii, mai ales pe cei din clasele mici. In funcţie de situaţie, directorii de şcoli pot decide anularea unor ore, de exemplu a celor de după-masă când căldura riscă să fie cea mai mare.

„Planul caniculă” declanşat în aceste zile de guvernul francez nu se referă doar la situaţia din şcoli. Sunt sub supraveghere spitalele şi azilele de bătrâni iar „rezerva sanitară” – adică profesionişti din sectorul medical - este pe picior de război.

 
Cum se pregătesc şcolile şi elevii din Franţa pentru a face faţă caniculei