Palestinienii resping planul de pace propus de americani

abbas.jpg

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a respins déjà, în cursul unei conferinte de presà, planul americanilor pentru Orientul apropiat si mijlociu
Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a respins déjà, în cursul unei conferinte de presà, planul americanilor pentru Orientul apropiat si mijlociu
Image source: 
REUTERS/Mohamad Torokman

Un plan de pace pentru Orientul apropiat şi mijlociu urmează să fie prezentat marţi şi miercuri la Manama, în Bahrein. Mai exact, ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner va prezenta partea economică a acestui plan, cea politică urmând să fie anunţată la toamnă. Palestinienii, prin vocea preşedintelui lor Mahmoud Abbas, au respins déjà planul propus de Washington.

„Suntem siguri că reuniunea de la Manama nu va fi un succes” a spus Abbas duminica în cursul unei conferinţe de presă la Ramallah, în Cisiordania. „Nu vom fi nici sclavii, nici servitorii lui Greenblatt, Kushner şi Friedman” a mai spus preşedintele Autorităţii palestiniene făcând aluzie la consilierul lui Trump, la ginerele preşedinetlui american şi la ambasadorul SUA în Israel. „Avem nevoie de susţinere economică şi de bani dar, înainte de toate avem nevoie de o soluţie politică e de părere Mahmoud Abbas.

In aceste condiţii, nu e de mirare că palestinienii boicotează reuniunea din Bahrein. In opinia lor, planul administraţiei americane – considerată pro-israeliană – nu urmăreşte decât să-i cumpere pe palestinieni şi să îngroape soluţia a două state.

Planul lui Jared Kushner, intitulat pompos „De la pace la prosperitate”, prevede alocarea a 50 de miliarde de dolari pentru palestinieni şi creearea unui milion de locuri de muncă în următorul deceniu. Printre altele, planul prevede concret şi un coridor care să lege fâşia Gaza de Cisiordania, cele două teritorii palestiniene fiind însă la o distanţă de câteva zeci de kilometri. Jumătate din cele 50 de miliarde ar urma să fie investite direct în terioriile palestiniene iar cealaltă jumătate în restul regiunii unde se află importante comunităţi de refugiaţi palestinieni cum ar fi Egipt, Liban sau Iordania. De asemenea, Kushner şi-ar dori ca petromonarhiile bogate de la Golful Persic sau investitori privaţi să finanţeze mare parte din factura acestui plan.

Idea de a privilegia economia în dauna politicii, suscită rezerve şi provoacă exasperare nu doar în tabăra palestiniană ci în mai toată lumea arabă, inclusiv în statele cu care Israelul încearcă să-şi normalizeze relaţiile. „Enormă pierdere de timp”, „sortit eşecului” sau „născut mort” sunt doar câteva din comentariile auzite în Sudan, Kuweit sau Egipt.

Evident că în Israel, ecourile sunt diferite. Beniamin Netaniahu a promis că va evalua planul Kushner de o manieră „justă şi deschisă”. Premierul israelian s-a întrebat apoi retoric „cum de palestinienii pot respinge un plan înainte de a ştii în ce constă el?”

Cum Autoritatea palestiniană a decis să boicoteze reuniunea de la Manama, Washington nu a invitat vreun reprezentant al guvernului israelian. Vor veni însă în Bahrein delegaţii din Arabia saudită, Emiratele arabe unite, Egipt, Maroc şi Iordania.

Reamintim că Mahmoud Abbas a rupt relaţiile cu administraţia Trump în decembrie 2017 după ce şeful Casei albe a recunoscut unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului. Palestinienii speră de partea lor să facă din Ierusalimul de est, ocupat şi anexat de statul evreu, capitala viitorului lor stat la care aspiră.

 
Palestinienii resping planul de pace propus de americani