Record de persoane refugiate şi deplasate în 2018

refugiati.jpg

Lagàrul de refugiati al-Hol din Siria unde erau, în aprilie 2019, peste 76.000 de refugiati.
Lagàrul de refugiati al-Hol din Siria unde erau, în aprilie 2019, peste 76.000 de refugiati.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ali Hashisho

Inaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi trage semnalul de alarmă. Potrivit raportului publicat de organizaţia cu sediul la Geneva, anul trecut numărul de persoane deplasate, refugiate sau exilate a fost de aproape 71 de milioane. O cifră de două ori mai mare decât acum 20 de ani şi o cifră nemaîntâlnită în cele 7 decenii de existenţă ale Inaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi.

71 de milioane de persoane au fost deplasate, refugiate sau exilate în 2018! Cifra este impresionantă şi îl face să exclame pe patronul Inaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi Filippo Grandi: „încă o dată, tendinţa merge în direcţia greşită. Noi conflicte se adaugă celor vechi”.

In detaliu, cifrele se prezintă astfel, în ordinea importanţei lor ca număr. Cei mai mulţi sunt deplasaţii interni. 41 de milioane de persoane au fost nevoite să fugă dintr-o parte într-alta în interioul propriei lor ţări. In mod paradoxal, locul întâi este ocupat de Columbia cu aproape 8 milioane de persoane deplasate. Tara sud-americană este confruntată mai departe cu o situaţie de conflict armat. Siria ocupă locul doi în acest trist clasament cu 6 milioane de deplasaţi. In fine, locul 3 e ocupat de Republica democratică Congo unde 4,5 milioane de oameni au fost nevoiţi să se deplaseze din cauza situaţiei interne.

Pe locul doi, ca număr, figurează refugiaţii, 26 de milioane. E vorba de cei care au fost astfel înregistraţi de statele în care au cerut protecţie. Două treimi dintre refugiaţi vin din 5 ţări: Siria, Afganistan, Sudan, Birmania şi Somalia. Există printre refugiaţi şi 5,5 milioane de palestinieni.

In fine, raportul Inaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi constată că Europa este departe de a fi prima destinaţie a refugiaţilor, chiar dacă se ia în calcul şi milionul de persoane primit de Germania în 2015 şi ulterior. In realitate, 80% dintre refugiaţi se adăpostesc într-o ţară vecină cu a lor. Astfel, Turcia, învecinată cu Siria, este pentru al 4-lea an consecutiv ţara din lume care a primit cei mai mulţi refugiaţi, 3,7 milioane. Urmează Pakistanul, Uganda şi Sudanul.

Citind aceste date precise, se poate vedea că ţările cele mai sărcae suportă cel mai mult povara populaţiilor deplasate. La extremitatea opusă, ţările bogate, cele dezvoltate, nu primesc decât 16% din totalul refugiaţilor din lume. Motiv pentru care, Filippo Grandi se simte dator să reamintească faptul că „dacă există o criză a refugiaţilor, atunci ea nu trebuie căutată în Europa sau în America ci în statele din sud şi cele sărace.” Si totuşi, regretă şeful agenţiei onusiene, Europa nu reuşeşte să ajungă la un acord privindu-i pe refugiaţi. Filippo Grandi spune că „avem miniştri care îşi petrec ore în şir la telefon ca să negocieze repartizarea oamenilor care sosesc pe vapoare şi debarcă undeva în Uniunea europeană. De ce este greu de găsit acordul? Pentru că guvernele sunt terifiate în a lua aceste decizii de frică să nu fie utilizate în scopuri electorale. Fac deci apel, acum că europarlamentarele s-au terminat, să ne confruntăm în sfârşit cu această chestiune pentru că, v-o spun sincer, cifrele celor care sosesc în Europa sunt uşor de gestionat” afirmă Filippo Grandi. Inaltul comisar ONU pentru refugiaţi a profitat de ocazie pentru felicita Germania pentru ceea ce a făcut. „Cancelara a fost curajoasă” a declarat Grandi.

Să spunem în încheiere că cifrele de mai sus sunt incomplete întrucât nu-i înglobează decât parţial pe venezueleni.

 
71 de milioane de persoane au fost deplasate, refugiate sau exilate în 2018