Nori grei americani deasupra podgoriilor franceze

gettyimages-563597655_0.jpg

Vin francez într-un magazin din West Hollywood, Los Angeles.
Vin francez într-un magazin din West Hollywood, Los Angeles.
Image source: 
George Wilhelm/Los Angeles Times via Getty Images

Se pregăteşte preşedintele american Donald Trump să deschidă un nou "front comercial" prin taxarea vinului francez? Iată o întrebare pe care şi-o pun acum responsabilii din Franţa precum şi viticultorii francezi după ce Donald Trump a făcut unele declaraţii în acest sens.

Donald Trump şi-a lansat avertismentul tot prin metoda Twitter. El consideră că vinul francez intră cu prea mare uşurinţă pe piaţa americană în timp ce vinul american este taxat în Franţa. "Nu e just, lucrurile trebuie să se schimbe." Această concluzie a lui Donald Trump este citată de agenţia France Presse care mai furnizează şi cîteva detalii.

Statele Unite este piaţa externă care le aduce cele mai mari venituri viticultorilor francezi. Si aceasta datorită clasei mijlocii americane căreia pur şi simplu îi place vinul francez. Si este adevărat că vinurile franceze sunt extrem de "vizibile" în supermarketurile americane, ceea ce nu se poate spune, de exemplu, despre vinurile californiene în Franţa…

Potrivit statisticilor oficiale, sectorul vinurilor şi al băuturilor spirtoase reprezintă al doilea excedent comercial în Franţa, după cel aeronautic şi al industriei de parfumuri şi de produse cosmetice.

Despre Donald Trump se ştie că nu bea nici o picătură de alcool. El încearcă să răspundă însă unor doleanţe ale viticultorilor americani care se consideră mult prea sever taxaţi în Europa. Si totuşi, după cum arată France Presse, importurile de vin american au crescut cu 200 la sută în Franţa între 2007 şi 2018. Iar Europa rămîne principala piaţă de export pentru produsele viticole americane, cel puţin aşa afirmă vameşii europeni.

In prezent Donald Trump este în plin război comercial cu China. Pe de altă parte, negocierile dintre europeni şi americani în privinţa unui nou tratat de liber-schimb sunt blocate. Franţa se află la originea acestui blocaj, dar fiind că Donald Trump s-a retras din acordul de la Paris legat de lupta împotriva schimbărilor climaterice.

Să fie oare această gesticulaţie a lui Donald Trump legată de vinuri un răspuns, sau un avertisment adresat Franţei ca urmare a blocajului evocat mai sus? In această logică ne putem aştepta la reacţii în lanţ, la noi riposte la reacţii şi la noi reacţii la riposte, ceea ce nu poate fi decît penalizant pentru ambele părţi.