Franţa: Macron şi Trump evită divergenţele cu ocazia "D-Day"

presedintii_donald_trump_si_emmanuel_macron_si_sotiile_lor_melanie_si_brigitte_6_iunie_2019_in_normandia.jpg

Presedintii Donald Trump si Emmanuel Macron si sotiile lor, Melanie si Brigitte, 6 iunie 2019, în Normandia.
Presedintii Donald Trump si Emmanuel Macron si sotiile lor, Melanie si Brigitte, 6 iunie 2019, în Normandia.
Image source: 
REUTERS/Carlos Barria

Franţa şi Statele Unite au adus un omagiu joi ultimilor veterani, aflaţi la vârsta centenarului, care în urmă cu 75 de ani, pe 6 iunie 1944, debarcau pe plajele din Normandia. Un eveniment marcat de cei doi preşedinţi, Emmanuel Macron şi Donald Trump. Dar şi de doi premieri: Theresa May şi Justin Trudeau. Liderul de la Palatul Elysée a mulţumit în numele ţării veteranilor prezenţi în Colleville-sur-Mer.. Le-a mulţumit în engleză înainte să îi decoreze cu Legiunea de onoare, în aplauzele celor prezenţi, reuniţi în cimitirul american de lângă Omaha Beach. Comemorările au început miercuri în Marea Britanie iar joi au continuat în Franţa.

În Franţa, evenimentul a fost deschis de premierul Marii Britanii, Theresa May şi de preşedintele Emmanuel Macron. Împreună au dezvelit prima piatră a unui viitor Memorial dedicat militarilor britanici, la Ver-sur-Mer, în Normandia. Theresa May le-a mulţumit veteranilor prezenţi la acest eveniment:

«Nimeni nu putea fi sigur de ceea ce ziua de 6 iunie 1944 putea să aducă. Nimeni nu putea cunoaşte cum cel mai ambiţios asalt din istoria umanităţii avea să se termine. Aici în Normandia ne vom aduce mereu aminte de curajul lor, de implicarea lor. Veteranilor noştri, prezenţi aici cu noi vreau să le spun în singura manieră în care este posibil: multumesc.”

Sub un cer luminos, steagul Franţei şi cel al Statelor Unite s-au putut observa alături de la cele 9.387 de cruci albe aflate în cimitirul american, perfect aliniate pe un gazon verde.

Printre cele 12.000 de persoane venite să asiste la eveniment, s-au aflat şi veterani americani. Cei doi preşedinţi, Emmanuel Macron şi Donald Trump i-a aplaudat, la fel şi lumea prezentă.

Liderul de la Casa Albă a amintit că în urmă cu 75 de ani, pe această coastă, pe aceste faleze, "10.000 de oameni şi-au vărsat sângele sângele iar mii şi-au sacrificat viaţa pentru fraţii lor, pentru ţara lor, pentru libertate”, după cum s-a exprimat Donald Trump. «Sunteţi mândria întregii naţiuni», a precizat Donald Trump adresându-se celor 60 de veterani americani care au participat la Debarcare: «Astăzi ne amintim de cei care au pierit atunci şi îi onorăm pe toţi cei care au luptat chiar aici, în Normandia. Veteranii care ni s-au alăturat în această zi, sunteţi cei mai mari americani care au trăit vreodată. Sunteţi mândria naţiunii şi vă mulţumim din inimile noastre ». 

La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a mulţumit în engleză şi a decorat mai mulţi veterani americani cu Legiunea de onoare, în aplauzele îndelungate ale celor prezenţi. “Stim ceea ce datorăm  veteranilor: libertatea noastră. Iar în numele întregii ţări ţin să vă mulţumesc», a explicat Emmanuel Macron: «ceea ce loveşte 75 de ani după, este curajul, generozitatea de care dau dovadă. În timpul acelor ore, o forţă îi conducea. La mii de km de casele lor, ei ajutau oameni pe care nu îi cunoşteau, eliberau un tărâm pe care nu mai trecuseră vreodată iar busola lor era cauza pentru care luptau: cea a libertăţii, cea a democraţiei".

Preşedintele Emmanuel Macron a subliniat importanţa Uniunii Europene, a ONU şi a NATO după cel de-al Doilea Război Mondial:

“America nu este niciodată atât de mare ca atunci când se bate pentru libertatea altora şi când se arată fidelă valorilor universale. Nu trebuie să punem punct unei alianţe între popoare libere. Este ceea ce au făcut Statele Unite creând Organizaţia Naţiunilor Unite iar apoi NATO. Este ceea ce fac liderii continentului nostru prin existenţa Uniunii Europene.  Nu trebuie să uităm motivele acestui angajament. De aceea, trebuie reînnoit acest pact ce uneşte Statele Unite şi Franţa de libertate. Sunt pregătit, poporul francez este, să facem ca prietenia noastră să trăiască ».

Iar preşedintele Donald Trump vorbeşte despre o legătură de nedesfăcut:

«Prietenilor noştri şi partenerilor le spun că alianţa noastră a fost fondată în plină bătălie, a fost testată în război şi dovedită cu binecuvântarea păcii. Legătura noastră este indestructibilă ».

Un alt líder al unui stat aliat, premierul Canadei, Justin Trudeau a adus şi el un omagiu celor 21.400 soldaţi canadieni care au debarcat la Juno Beach pe 6 iunie 1944, la miezul nopţii. O parte din ei şi-au pierdut viaţa pe tărâm francez.