Donald Trump în Europa pentru ceremoniile Debarcării, dar şi în "campanie electorală"

trump-buckingham-new.jpg

Donald Trump şi soţia sa Melania primiţi de Regina Elisabeta a II-a
Donald Trump şi soţia sa Melania primiţi de Regina Elisabeta a II-a
Image source: 
France 24

Preşedintele american Donald Trump îşi continuă o vizită foarte mediatizată în Marea Britanie, unde nu ezită să le dea diverse sfaturi oamenilor politici britanici. Pe doamna Thereasa May, primul ministru britanic cu care a discutat marţi 4 iunie, a sfătuit-o, printre altele, să nu părăsescă viaţa politică în ciuda faptului că şi-a anunţat demisia. Locatarul Casei Albe le mai promite britanicilor un important acord comercial cu Statele Unite după ce vor părăsi Uniunea Europeană. Mesajul a trecut şi dincolo de Canalul Mânecii şi nu este apreciat de toată lumea pe continent.

S-ar spune că preşedintele Statelor Unite are idei clare şi precise în privinţa fiecărei probleme care apare în lumea contemporană, inclusiv în spaţiul european. "Un mare acord de liber-schimb este posibil imediat ce Regatul Unit va fi debarasat de lanţurile sale." Aşa sună, de exemplu, un mesaj trimis de Donald Trump luni pe Tweeter, reluat de Agenţia France Presse. Imaginea sugerată de liderul american este cît se poate de plastică: ne putem imagina Marea Britanie ca un imens pachebot dar obligat, prin nişte "lanţuri" grele, să stea lipit de Europa. Ori, ce se va întîmpla cînd lanţurile vor fi retezate? Pachebotul va putea naviga liber spre Statele Unite, spre prosperitatea promisă de America lui Trump.

Mesajul preşedintelui Donald Trump nu este unul inocent şi nici direcţionat doar spre britanici. Din punctul lui de vedere toate ţările Uniunii Europene ar trebui "să-şi rupă lanţurile" şi să semneze, ulterior, tratate comerciale cu Statele Unite. Dacă tot asigură America securitatea Uniunii Europene, de ce să nu facă europenii un pas suplimentar acceptînd şi celelalte reguli pe care vrea să le impună Statele Unite, în materie de comerţ, tehnologie, diplomaţie?

Pentru multinaţionalele americane numeroase reguli adoptate de Uniunea Europeană în materie de comerţ, calitate a produselor, trasabilitate, sănătate publică sau ecologie sunt pur şi simplu insuportabile. Pentru simplul motiv că aceste reguli tind să domesticească, să civilizeze cît de cît capitalismul. Implicit, accesul giganţilor americani este frînat pe piaţa europeană, deci implicit profiturile acestora sunt temperate. Ceea ce nu-i convine preşedintelui american.
Numerosi comentatori arată în Franţa că de fapt Europa este prinsă în prezent la mijloc, între doi titani. Pentru că nici China nu apreciază regulile europene. Si ea şi-ar dori să poată semna parteneriate mai degrabă cu fiecare ţară europeană în parte decît cu un ansamblu puternic, cu o Uniunea Europeană avînd o politică economică comună.

Nu întîmplător în cursul acestei vizite în Europa preşedintele american ţine să-i avertizeze pe europeni că în nici un caz China nu trebuie lăsată să devină lider mondial în materie de tehnologie 5G, este vorba de cea de-a cincea generaţie de internet mobil. Statele Unite vor renunţa să mai schimbe informaţii legate de securitate şi apărare cu ţările care vor adopta tehnologia propusă de Huawei, a avertizat, săptămîna trecută, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, aflat şi el într-un turneu în Europa.

Avertismentele americane sunt justificate în măsura în care China nu-şi ascunde obiectivul: ea doreşte să devină prima putere economică, tehnologică, militară şi diplomatică a lumii. In aceste condiţii europenii nu au de ales şi vor prefera să-şi încredinţeze secretele mai degrabă americanilor decît chinezilor… Totuşi, să nu uităm că americanii au venit de două două ori, în cursul secolului trecut, în Europa, pentru a salva democraţia şi libertatea pe vechiul continent.

In privinţa lui Donald Trump, dacă ar fi să credem ce spune cotidianul Libération, el se află mai mult în campanie electorală decît pentru a celebra în Marea Britanie şi în Franţa trecerea a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia. Pentru Donald Trump, vizita sa triumfală din aceste zile este un excelent tobogan mediatic pentru cîştigarea unui al doilea mandat la Casa Albă.