Fişiere Monsanto: Cel puţin şapte state europene luate în vizor

la_un_an_dupa_achizitia_monsanto_pentru_63_de_miliarde_de_dolari_grupul_german_bayer_a_pierdut_45_din_capital.jpg

La un an după achiziţia Monsanto, pentru 63 de miliarde de dolari, grupul german Bayer a pierdut 45% din capital.
La un an după achiziţia Monsanto, pentru 63 de miliarde de dolari, grupul german Bayer a pierdut 45% din capital.
Image source: 
Reuters/Brendan McDermid/Ina Fassbender/RFI

Bayer nu exclude ca personalitati din şapte state europene să fi fost listate la comanda Monsanto. Fişe au fost realizate, din primele estimări, în Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania şi Marea Britanie. Se bănuie că au fost incluse şi persoane ce lucrează în instituţii europene,  anunţă grupul Bayer. A contat opinia acestor oameni în ceea ce priveşte erbicidul glifosat.

Grupul german Bayer a deschis o anchetă internă după ce presa din Franţa a scris despre existenţa unei liste – comandate de Monsanto şi pe care se regăsesc numele a 200 de personalităţi franceze, clasificate în funcţie de poziţiile lor respective vizavi de controversatul erbicid glifosat. 

Documentul ar fi fost întocmit în 2016, anul în care se dezbătea la nivel european reînoirea autorizaţiei de folosire a glifosatului.

Bayer a cumpărat în iunie 2018 Monsanto iar de atunci scandalurile se ţin lanţ.

De această dată Bayer anunţă că este posibil ca aceste fişiere să fi fost întocmite nu doar în cazul unor personalităţi din Franţa ci şi pentru diverse alte persoane din şase state europene - Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania şi Marea Britanie ori, lideri de opinie din instituţii europene.

Un cabinet de avocaţi va stabili dacă astfel de liste au fost realizate şi în alte ţări din Europa, anunţă Bayer.

În Franţa, mai multe grupuri media au atacat deja în justiţie compania care a întocmit aceste fişe. Pe ele se regăsesc aproape 100 de jurnalişti francezi. In dreptul fiecărui nume sunt însemnate o serie de informaţii personale printre care opiniile lor despre glifosat, pesticide şi organismele modificate genetic.

In documentul întocmit de lobbyişti la cererea lui Monsanto, diversele personalităţi sunt clasificate în funcţie de potenţialul lor de a se face auzite într-un domeniu sau în funcţie de credibilitatea lor pe o temă anume.

Jurnaliştii  denunţă o utilizare frauduloasă a unor date cu caracter personal. Delict pasibil în Franţa cu până la 5 ani închisoare şi 300.000 euro amendă.

Cabinetul ar fi coordonat întreaga campanie de fişare din biroul din Bruxelles. Sediul social se află oficial în  Missouri, Statele unite, acolo unde îşi are sediul şi Monsanto. Agenţia are peste 80 de birouri în lumea întreagă din care 30 se află în Europa.

La un an după achiziţia Monsanto, pentru 63 de miliarde de dolari, grupul german Bayer a pierdut 45% din capital. Din 2016, Monsanto figura în mai multe studii drept marca cea mai detestată din lume.

Până acum, au fost înregistrate în lume, peste 13.400 de proceduri judiciare ce au legătură cu utilizarea erbicidului produs de Monsanto – Roundup ce are ca substanţă activă glifosatul.