In ciuda polemicii, Alain Delon primeşte la Cannes o Palme d’or de onoare

delonpalme.jpg

Alain Delon a primit duminicà, 19 mai 2019, la Cannes, o Palme d'or de onoare pentru intreaga sa carierà
Alain Delon a primit duminicà, 19 mai 2019, la Cannes, o Palme d'or de onoare pentru intreaga sa carierà
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stephane Mahe

Duminică, starul la Cannes a fost Alain Delon. In vârstă de 83 de ani, actorul francez a primit o Palme d’or de onoare, un premiu pentru a-i recompensa lunga carieră, 6 decenii. Monstru sacru al cinemaului francez, Alain Delon a fost în ultimele zile şi în centrul unei polemici.

Primul rol, Alain Delon l-a jucat în 1957, într-un film regizat de Yves Allégret. Trei ani mai târziu, în 1960, Delon devine un star graţie filmului «Plein soleil» al lui René Clément.

In mod paradoxal, cu toate că a fost de 7 ori selecţionat în competiţia de la Cannes, actorul mitic din «Ghepardul» nu a fost niciodată recompensat pe croazetă. Icoana cinemaului francez din anii ’60, ’70 şi ’80 a primit, în fine, duminică o Palme d’or de onoare, pentru întreaga sa carieră. O recompensă tardivă pentru cel care a jucat pentru cei mai mari regizori: Visconti, Melville sau Antonioni.

Cu ocazia ceremoniei de la Palatul festivalurilor, Alain Delon, vizibil emoţionat, era însoţit de fiica sa, Anouchka, cea care avea dealtfel să-i înmâneze La Palme d’or în faţa unei săli arhipline.

Alain Delon, pe covorul rosu al Festivalului de la Cannes, duminicà 19 mai 2019 - Foto: Reuters/Regis Duvignau

“Singurul lucru de care sunt sigur şi mândru pe lumea asta este cariera mea. Această Palme d’or am primit-o pentru cariera mea şi pentru nimic altceva. Dacă sunt star, acest lucru îl datorez publicului” a declarat Alain Delon în faţa sutelor de spectatori din sală.

Recompensarea actorului a declanşat o polemică. O asociaţie feministă americană Women and Hollywood, a lansat o petiţie pe internet pentru ca organziatorii festivalului să nu-l onoreze pe Alain Delon, descris de iniţiatoare drept “rasist, homofob şi misogin”. In timp ce actorul a dezminţit toate acuzaţiile care i s-au adus – că a pălmuit femei, că e contra mariajului gay sau că e apropiat extremei drepte franceze – Thierry Frémeaux, delegatul general al Festivalului l-a apărat pe Alain Delon estimând că acesta “are dreptul să gândească ce vrea” şi a denunţat o “poliţie politică”.

 
In ciuda polemicii, Alain Delon primeşte la Cannes o Palme d’or de onoare