Germania: Merkel evocă o relaţie «conflictuală» cu Macron

emmanuel_macron_si_angela_merkel_in_cadrul_summitului_european_de_la_sibiu_9_mai_2019.jpeg

Emmanuel Macron si Angela Merkel în cadrul summitului european de la Sibiu, 9 mai 2019.
Emmanuel Macron si Angela Merkel în cadrul summitului european de la Sibiu, 9 mai 2019.
Image source: 
Ludovic Marin, AFP

Cancelara germană Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron îşi asumă divergenţele şi «confruntările», cu doar câteva zile înainte de alegerile europene. Angela Merkel, care ar urma să părăsească puterea cel mai târziu în 2021, s-a exprimat într-un interviu acordat publicaţiei Süddeutsche Zeitung, referindu-se la relaţia cu Emmanuel Macron, ca fiind una conflictuală. Angela Merkel a invocat «diferenţe de mentalitate».

Bineînţeles, avem confruntări, a declarat cancelara germană, Angela Merkel referindu-se la relaţia cu preşedintele francez.

Cei doi lideri au avut opinii diferite, în ultimele luni, pe mai multe subiecte. Unul dintre ele:  îngheţarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită, decisă de Germania după moartea jurnalistului Jamal Khashoggi. Apoi, despre cum poate fi reformată Europa şi s-a ajuns chiar până la Brexit şi prelungirile acordate în acest caz Marii Britanii.

Si totuşi, cancelara subliniază că «un enorm progres» s-a înregistrat graţie cuplului franco-german, în special în materie de apărare. "Am decis să dezvoltăm împreună un avion de luptă. Este un semn de încredere că ne putem baza unul pe celălalt în materie de apărare”, a explicat Angela Merkel.

Ea nu crede că se poate vorbi despre o deteriorare a relaţiilor în ultímele luni.

Angela Merkel a vorbit şi despre diferenţele în materie de politică internă – Angela Merkel este cancelara unui guvern de coaliţie şi este mult mai dependentă de Parlament decât este cazul preşedintelui francez, care, nu are dreptul să intre în Adunarea naţională, ca urmare a separării puterilor – cea executivă de cea legislativă.

În cele din urmă, Angela Merkel consideră, cu doar câteva zile înainte de alegerile europene, că avem de a face cu un scrutin special în condiţiile în care “mulţi se îngrijorează pentru Europa”, chiar şi ea.  

Nu a întârziat deloc reacţia preşedintelui francez, Emmanuel Macron. Acesta a declarat la Palatul Elysée că el crede în “confruntări fructuoase”.

Emmanuel Macron: "A spus că lucrăm împreună în permanenţă, găsim compromisuri şi încercăm să clădim dar există şi discuţii. Iar eu nu cred nici în confruntări sterile şi nici într-o înţelegere sterilă ci într-o confruntare roditoare pentru ca să ajungem la un compromis. Săptămâna trecută am propus împreună cu Olanda, un text ambiţios pentru protejarea mediului înconjurător. Am reuşit să aducem în jurul proiectului 9 ţări membre. Mulţi îmi spuneau: “este teribil, Germania nu este cu voi”. Iar acum două zile Germania ni s-a alăturat pentru a susţine această provocare de mediu. Si iată cum confruntarea a dat roade iar acum avansăm. Aşadar, trebuie să reuşim să acceptăm dezacorduri momentane – adică, de a nu fi mereu de acord cu orice pentru a avea curajul de a spune ceea ce ne dorim. Ceea ce Europa aşteaptă de la Franţa este ca ea să spună ce doreşte, ce ambiţii are iar apoi, să construiască un compromis cu Germania pentru a se putea înainta. Aşa am avansat pe multe proiecte şi aşa vom continua să o facem."

La finele lui aprilie, atunci când preşedintele Emmanuel Macron a susţinut prima sa conferinţă de presă din mandat, la Palatul Élysée, el a explicat, referindu-se la Germania, că «precum în orice cuplu, există şi dezacorduri ».

Chiar a «înţepat» «modelul de creştere german» considerând că “mulţi au profitat de dezechilibrele zonei euro».

Le Figaro scrie însă că cele două cabinete prezidenţiale au explicat în cursul serii sensul real al afirmaţiilor făcute de cancelara Angela Merkel.

În altă ordine de idei, cancelara a precizat că nu va mai exercita niciun mandat politic după plecarea sa, prevăzută să aibă loc cel mai târziu în 2021. Nici în cadrul Uniunii Europene dar nici în altă parte. « Nu sunt disponibilă pentru un nou mandat politic, indiferent unde ar fi el, chiar şi dacă ar fi vorba de Europa », a indicat Angela Merkel.

Numele cancelarei putea fi auzit în discuţiile privind preşedinţia Consiliului European iar Merkel pune astfel capăt speculaţiilor. Angela Merkel, se află în fruntea guvernului german din 2005 – de 13 ani şi aproape 6 luni.