Pacific: La 10.927 de metri adâncime a fost descoperit plastic şi metal

plastic_pe_o_plaja_din_wake_island_oceanul_pacific_2_februarie_2018.jpg

Plastic pe o plaja din Wake Island, oceanul Pacific, 2 februarie 2018.
Plastic pe o plaja din Wake Island, oceanul Pacific, 2 februarie 2018.
Image source: 
Thomas Watkins, AFP

Prezenţa unor obiecte create de om, la aproape 11 km în profunzime, a fost constatată cu ajutorul unui submarin, cu ocazia celei mai importante scufundări din istorie, ce a avut loc pe data de 1 mai.

 

Submarinul DSV Limiting Factor a realizat pe 1 mai cea mai profundă coborâre din istorie – a plonjat la 10.927 de metri sub suprafaţa apei, în punctul cel mai adânc al planetei, cunoscut în acest moment. Este vorba de Groapa Marianelor, se află în Oceanul Pacific şi are 11.022 de metri adâncime.

Exploratorul american ce a efectuat această scufundare, Victor Vescovo s-a declarat dezamăgit că oceanul este tratat precum o pubelă imensă de catre umanitate.

Exploratorul, în vârstă de 53 de ani, a început în 2018 să exploreze zonele cele mai adânci a oceanelor. El a plonjat în decembrie la 8.376 de metri adâncime în Oceanul Atlantic, în februarie a coborât la 7.433 de metri în Oceanul Antarctic iar în aprilie a fost la 7.192 de metri în Oceanul Indian. Fiecare expediţie este realizată cu ajutorul universităţii britanice Newcastle precum şi a British Geological Survey. Eşantioane de nisip şi de diverse organisme vii, detectate de submarin, sunt recoltate pentru a fi observată starea de sănătate a oceanelor.

Ultima scufundare este prevăzută pentru luna septembrie, în punctul cel mai de jos al oceanului Arctic.

Expediţia din oceanul Pacific a durat trei săptămâni şi au fost descoperite noi specii de organisme vii. Oamenii de ştiinţă vor derula analize pentru a stabili procentajul de plastic ce se află în ele.

Potrivit Naţiunilor Unite, câteva milioane de tone de plastic se află în oceane. Iar la această cifră, anual, se adaugă între cinci şi 13 milioane de tone de deşeuri, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie. La suprafaţă plutesc doar 1% din aceste deşeuri. Oamenii de ştiinţă estimează că în prezent există undeva la 5.000 de miliarde de obiecte de platic pe suprafeţele oceanelor.

O prezenţă ce ameninţă ecosistemele şi biodiversitatea. Iar un studiu al Băncii Mondiale arată că microparticule de platic au fost descoperite în numeroase specii de peşti şi de fructe de mare comercializate în pieţele din lume şi destinate consumului uman.

389

Facebook comments