Bucureşti, un oraş al contrastelor din care uneori emană şi poezie…

statuie.jpg

Bucureşti, grupul statuar din faţa Teatrului Naţional.
Bucureşti, grupul statuar din faţa Teatrului Naţional.
Image source: 
RFI

La Bucureşti începe, luni 13 mai, cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie. Principalii organizatori sunt Primăria Capitalei şi Muzeul Naţional al Literaturii Române. Numeroase alte instituţii figurează pe lista partenerilor, printre care Institutul Francez. In jur de 60 de invitaţi din străinătate participă la acest maraton poetic.

Poeţi din India şi din Mexic, din Coreea de sud şi din Statele Unite, din Franţa şi din Israel… Numeroase ţări sunt reprezentate la acest festival care propune un florilegiu de lecturi publice, conferinţe, colocvii, dialoguri, lansări de carte şi spectacole. Pînă pe data de 19 mai Bucureştiul devine o capitală mondială a poeziei, reunind şi un număr impresionant de poeţi români veniţi din toate colţurile ţării.

Pe site-ul Muzeului Naţional al Literaturii Române (mnlr.ro) figurează toate detaliile. Semnalez o conferinţă cu titlul "De ce este Eminescu cel mai necunoscut mare poet naţional european" şi un atelier literar destinat copiilor intitulat "În căutarea pisissicităţii". O masă rotundă reunind traducători din Franţa, Spania, Canada, Statele Unite, Italia, Germania, Bulgaria completează programul, moment necesar pentru că literatura română are nevoie de traducători talentaţi, şi pelerinajele periodice ale acestora în România sunt importante.

Din Franţa vor fi prezenţi la Bucureşti poetul Michel Deguy şi traducătorul Nicolas Cavaillès. La Biblioteca Academiei Române va fi deschisă o expoziţie initulată "România-Franţa. Itinerarii culturale în colecţiile Bibliotecii Academiei Române".

Personal consider că oraşul Bucureşti este predestinat pentru a găzdui un mare festival de poezie. Oraş al contrastelor, ba chiar al contradicţiilor, Bucureştiul îi destabilizează uneori pe străini dar de cele mai multe ori îi face să se îndăgostească de el. Din multe cartiere şi zone ale Bucureştiului emană un fel de poezie pură, cu note nostalgice şi segmente de timp încremenit. În plus, în Bucureşti s-au scris miraculoase pagini de poezie şi de istorie a boemei literare.

Toate acestea, la care aş adăuga numeroasele sale librării, fac din Bucureşti un spectacol urban şi uman greu de plasat într-o categorie, fără cheie precisă. Chiar şi prin haosul său şi rănile sale Bucureştiul se pretează la un exerciţiu de interogaţii poetice.

Mai rămîne ca publicul să răspundă acestei invitaţii de celebrare a poeziei în luna mai, care îi stă atît de bine acestui oraş nu tocmai uşor de scos din iarnă.