Iranul ameninţă cu reluarea unora dintre activităţile sale nucleare ca răspuns la sancţiunile americane

2018-06-26t081637z_1065150227_rc15672c9180_rtrmadp_3_oil-opec-iran.jpg

Iranul este al şaselea exportator mondial de petrol şi reprezintă 5 % din producţia mondială.
Iranul este al şaselea exportator mondial de petrol şi reprezintă 5 % din producţia mondială.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Raheb Homavandi/File Photo

Iranul a suspendat unele dintre angajamentele asumate în contextul acordului nuclear semnat în iulie 2015 la Viena. La acea oră Statele Unite făceau parte dintre semnatari, dar în urmă cu un an preşedintele american Donald Trump s-a retras din acord.

Iranul încearcă de fapt să exercite presiuni asupra ţărilor care şi-au menţinut semnătura pe acord, sperînd să obţină protecţia lor faţă de sancţiunile americane. Preşedintele iranian Hassan Rohani a adresat un mesaj în acest sens Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Rusiei şi Chinei. Teheranul le cere acestor ţări să pună cît mai repede în aplicare un mecanism prin care Iranul să-şi poată continua schimburile comerciale fără să fie afectat de sancţiunile americane.

Recent, Donald Trump a anunţat că nu va mai permite Iranului să exporte nici un strop de petrol şi a ameninţat cu sancţiuni ţările care continuă să importe petrol iranian. Este greu de imaginat însă că o ţară precum China, interesată în cel mai înalt grad de petrolul iranian, s-ar putea plia exigenţelor americane. China se află deja într-un veritabil război economic cu Statele Unite din cauza exporturilor sale considerate excesive, litigiul iranian fiind încă o picătură de natură să învenineze relaţiile dintre cele două ţări.

Franţa şi Germania îşi exprimă, în acest context, dorinţa de menţinere a acordului nuclear cu Iranul. Dar avertizează că dacă Tehenarul va începe, de exemplu, să fabrice cantităţi mai mari de combustibil nuclear mecanismul sancţiunilor va fi reactivat.

Kremlinul consideră că Iranul nu face decît să reacţioneze în faţa deciziilor irezonabile ale Statelor Unite. China reafirmă că acordul iniţial trebuie respectat de toate părţile semnatare. La Ierusalim, primul ministru israelian Benjamin Netaniahu reafirmă că ţara sa este decisă să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară.

Deocamdată mesajul Teheranului are caracterul unui ultimatum, Iranul cere ca în două luni să fie găsite mecanismele de contracarare a sancţiunilor americane. Agenţia Reuters îl citează pe un diplomat european cu următoarea afirmaţie; “deocamdată nimic nu s-a schimbat, dar aveam poate de-a face cu o bombă cu explozie întîrziată”.