Emmanuel Macron şi "arta de a fi francez"

macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron la palatul Elusée, 25 aprilie 2019
Presedintele francez Emmanuel Macron la palatul Elusée, 25 aprilie 2019
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

După 5 luni de manifestaţii săptămânale ale "vestelor galbene" şi 3 luni de "mare dezbatere", Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a ţinut un discurs urmat de o conferinţă de presă - prima din mandatul său - în faţa a circa 300 de jurnalişti reuniţi la Patalul Elysée. Iată principalele anunţuri.

Discursul prezidenţial a durat o oră - dublu faţă de durata iniţial anunţată - iar întrebările jurnaliştilor încă o oră şi jumătate. Emmanuel Macron le-a promis francezilor pentru acest "al doilea act" al mandatului său prezidenţial, patru direcţii: democraţie şi instituţii, justiţie fiscală, climă şi un proiect naţional francez, "mai just şi mai uman".

In rezumat, şeful statului a spus că nu va instaura votul obligatoriu şi nici nu va lua în calcul votul alb. Macron promite însă o diminuarea a numărului de parlamentari şi o limitare în timp a mandatelor.

In domeniul fiscal, preşedintele Republicii promite o "scădere semnificativă" a impozitelor pentru clasele mijlocii dar nu revine asupra suprimării impozitului pe marile averi, cerinţă a vestelor galbene.

In privinţa climei, se va creea "un consiliu de apărare ecologică". In fine, aşa cum se zvonea déjà, Emmanuel Macron îşi doreşte o reorganizare a administraţiei şi a felului în care sunt recrutaţi înalţii funcţionari. In acest sens, el vrea suprimarea ENA, Scoala naţională de administraţie, instituţie pe care el însuşi a absolvit-o.

Pe plan extern, în particular european, preşedintele francez îşi doreşte o "refondare a politicii migratorii". Emmanuel Macron estimează că "spaţiul Schengen nu mai funcţionează cum trebuie şi necesită o profundă modificare, cu riscul de a diminua numărul de state membre" în acest viitor spaţiu de liberă circulaţie, a estimat Macron.

In fine, să mai spunem că liderul de la Elysée a provocat stupoare şi mai ales multă ironie pe reţelele de socializare după ce a folosit expresia "arta de a fi francez" când a evocat nevoia de a refonda identitatea naţională.

Emmanuel Macron şi "arta de a fi francez"