Franţa: Ora 20:00, întâlnire decisivă a lui Emmanuel Macron cu francezii

presedintele_emmanuel_macron_discuta_cu_localnici_si_autoritati_din_bourg-de-peage_franta_in_cadrul_marii_dezbateri_nationale_ianuarie_2019.jpeg

Presedintele Emmanuel Macron discuta cu localnici si autoritati din Bourg-de-Péage, Franta, în cadrul marii dezbateri nationale, ianuarie 2019.
Presedintele Emmanuel Macron discuta cu localnici si autoritati din Bourg-de-Péage, Franta, în cadrul marii dezbateri nationale, ianuarie 2019.
Image source: 
elysee.fr

Francezii stau în seara aceasta cu ochii pe televizor. Ei aşteaptă să urmărească una din rarele intervenţii televizate ale preşedintelui Emmanuel Macron care, va vorbi despre măsurile pe care le va lua odată ce “marea dezbatere naţională” s-a încheiat. O dezbatere născută în urma crizei declanşate de Vestele galbene, protestele acestora de derulează sâmbătă de sâmbătă în marile oraşe ale Franţei şi în capitală. Preşedintele s-a deplasat personal pentru a se întâlni cu autorităţile locale din mai toate departamentele franceze pentru a vedea, direct, la faţa locului, ce anume a putut determina furia Vestelor galbene – una soldată cu importante pagube materiale şi economice.

Preşedintele va oferi francezilor răspunsurile la marea dezbatere naţională şi la criza declanşată de Vestele galbene, scrie într-un comunicat Palatul Elysée. În aşteptarea discursului, France Presse scrie că Emmanuel Macron are obligaţia să convingă francezii pentru a nu îşi compromite mandatul.

Marea dezbatere s-a axat pe patru teme importante: fiscalitate, ecologie, democraţie, imigraţie.

Preşedintele va anunţa şantierele prioritare şi primele măsuri concrete, după cum subliniază Palatul Elysée.

“Luni, la ora 20h00, am să vă răspund”, a asigurat Emmanuel Macron într-un scurt vídeo postat duminică pe internet şi în care poate fi văzut în cadrul marii dezbateri ce a avut loc în Franţa de la începutul acestui an. A participat la 11 întâlniri locale, discuţiile s-au întins de fiecare dată pe durata a 7 – 8 ore.

«Cred că prin această dezbatere putem să clarificăm multe neînţelegeri», spunea preşedintele iar francezii speră ca în această seară cele mai multe aspecte să fie lămurite.

Pe durata a trei luni, aproape 2 milioane de persoane au intervenit în marea dezbatere, direct pe site-ul dedicat, au avut loc zece mii de reuniuni locale la care au participat 16.000 de comune franceze, autorităţi şi localnici deopotrivă.

Intervenţia lui Emmanuel Macron va fi urmărită şi în afara graniţelor căci preşedintele joacă dur în faţa unor provocări precum Brexit, alegerile europene din mai ori în negocierile comerciale dintre UE şi Statele Unite.

În plus, miercuri, într-o conferinţă de presă, lucru inedit în mandatul său, adică pentru prima dată din mai 2017, Emmanuel Macron va face noi anunţuri, va explica şi detalia marile şantiere. Locul întâlnirii cu presa: Palatul Elysée.

Vor fi făcute schimbări în profunzime, promite preşedintele, pentru a marca o nouă mobilizare, comentează analiştii, la fel cum şi Vestele galbene şi-au numerotat zilele de mobilizare. Ultima, cea de sâmbăta trecută a ajuns la numărul 22.

Pentru a calma manifestanţii reuniţi în mişcarea Vestele galbene, preşedintele promitea în decembrie un plan social de 10 miliarde de euro. Atunci, mulţi din apropiaţii săi s-au plâns că au aflat vestea de la televizor. De această dată, premierul şi miniştrii vizaţi au fost informaţi din timp, scrie France Presse citând surse din anturajul prezidenţial.

Potrivit unui sondaj IFOP – Institutul Francez de Opinie Publică, publicat duminică, aproape 90%  dintre francezi doresc reindexarea pensiilor mici pe inflaţie, 87% vor ca medicii să fie obligaţi să se instaleze în zonele declarate « deşert medical » - în care niciun profesionist nu doreşte să se lucreze în mod normal, iar 82% doresc o scădere generală a impozitului pe venit.

Între timp, Vestele galbene şi-au dat déjà întâlnire sâmbătă, pentru o nouă zi de protest. Ei speră la măsuri concrete şi nu la unele «cosmetice».

"Nu faceţi pe iluzionistul", scrie într-o scrisoare adresată preşedintelui, una din figurile mişcării Vestele galbene, Ingrid Levavasseur, cerând o mai bună distribuţie a fondurilor şi  serviciilor publice. Potrivit ei, «nu este vorba de caritate ci de investiţii de care ţara are nevoie».