Marea dezbatere din Franţa: Emmanuel Macron se va exprima luni seara la televiziune

macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron, la Bruxelles, 10 aprilie 2019
Presedintele francez Emmanuel Macron, la Bruxelles, 10 aprilie 2019
Image source: 
REUTERS/Yves Herman

Emmanuel Macron se va exprima luni seara la televiziune. Cu această ocazie, preşedintele Franţei va anunţa acţiunile prioritare şi primele măsuri concrete ca răspuns la preocupările exprimate de francezi în cadrul marii dezbateri naţionale, precizează palatul Elysée. De asemenea, miercuri 17 aprilie, Emmanuel Macron va susţine o conferinţă de presă, exerciţiu inedit în cursul acestui mandat prezidenţial.

Declaraţiile şi anunţurile lui Emmanuel Macron, primele de când s-a terminat "marea dezbatere naţională", sunt aşteptate cu nerăbdare de francezi dar şi de comentatori. Preşedintele ar urma să răspundă cu această ocazie, cel puţin parţial, revendicărilor exprimate de francezi în ultimele luni, fie în cursul marii dezbateri naţionale, fie la manifestaţiile vestelor galbene, ajunse sâmbătă la a 22-a zi de mobilizare.

In opinia analiştilor, Macron ar putea anunţa mai multe măsuri concrete: o diminuare a impozitului pe venit şi o reindexare a pensilor mici pe inflaţie. Două măsuri plebiscitate de mai bine de 8 francezi din 10 potrivit unui sondaj Ifop publicat duminică de Journal du Dimanche.

De asemenea, se evocă o posibilă luare în calcul a votului alb, suprimarea unor avantaje de care beneficiază foştii preşedinţi, premieri sau miniştri. Nu în ultimul rând, şeful statului ar putea anunţa o amenajare a limitării vitezei la 80 km/oră pe drumurile secundare, măsură, printre altele, care a mobilizat din noiembrie anul trecut încoace, mişcarea vestelor galbene.

In timp ce premierul Edouard Philippe asigură că deciziile prezidenţiale vor fi "puternice şi concrete", opoziţia nu crede în aceste promisiuni. Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Reuniunea naţională, umăr la umăr în sondajele de opinie cu partidul prezidenţial pentru europenele din luna mai, se aşteaptă la "modificări minime, anecdotice" din partea lui Emmanuel Macron. De partea ei, stânga franceză cere liderului de la Elysée "să pună capăt injustiţiei fiscale" şi "să mărească salariul minim" în timp ce verzii vor "un mare plan de transformare ecologică".