Apărătorul drepturilor denunţă consemne discriminatorii contra romilor, la Paris

controale.jpg

Controale de politie la Gara de nord din Paris
Controale de politie la Gara de nord din Paris
Image source: 
Fred Dufour/AFP

Jacques Toubon, Apărătorul drepturilor din Franţa, cere ministerului de Interne inspecţii în toate comisariatele pariziene. Unele dintre acestea ar fi dat în ultimii ani "ordine şi consemne discriminatorii" vizându-i în particular pe romi.

Avizul Apărătorului drepturilor a fost dezvăluit de Journal du Dimanche şi a fost transmis parchetului parizian.

Jacques Toubon constată că "ordine şi consemne discriminatorii au fost date poliţiştilor ca să controleze actele bandelor de negri şi nord-africani. De asemenea, li s-a cerut oamenilor de ordine să-i gonească sistematic pe romi şi pe cei fără adăpost." Aceste ordine ar fi fost date în două arondismente ale capitalei dar nu ni se spune care sunt acelea. Le Parisien, care evoca aceste consemne încă de acum 7 ani, cita pe atunci sectoarele centrale 4 şi 6.

Ordinele şi consemnele de serviciu ar fi fost date în perioada 2012-2018 şi lasă să se înţeleagă că brigăzile mobile de poliţie au făcut intervenţii discriminatorii. "O astfel de practică se bazează pe profilarea persoanele în funcţie de criterii strict fizice, de origine sau de presupusa lor apartenenţă la o etnie sau rasă. Profilarea rasială este contrară normelor care interzic discriminările şi obligaţia de imparţialitate şi non-discriminare care se impune funcţionarilor poliţiei" scrie Apărătorul drepturilor

"Cu toate că aceste consemne litigioase n-ar mai fi azi de actualitate, gonirea persoanelor de origine romă continuă în două comisariate din zonele turistice ale Parisului. Această persistenţă a practicilor este asumată de autoritatea poliţienească care consideră că este utilă în combaterea delicvenţei" mai notează Jacques Toubon.

Pentru Apărătorul drepturilor, "funcţionarii de poliţie au executat astfel ordine ilegale. Practica este susceptibilă să angajeze responsabilitatea prefectului de poliţie din Paris" ameninţă Toubon. Cum dosarul se referă la ceva care acoperă mai mulţi ani, nu este pus în cauză actualul prefect al capitalei, numit în post de abia de o lună.

In finalul avizului său, Jacques Toubon, fost ministru al Justiţiei, face câteva recomandări şi cere inspecţii în toate comisariatele pariziene pentru a evalua "răspândirea practicilor discriminatorii".

362

Facebook comments