Imigraţia nu este principalul subiect de preocupare pentru majoritatea europenilor

imigratie.jpg

Familie de refugiati sirieni pe insula Lesbos, Grecia, 30 noiembrie 2017
Familie de refugiati sirieni pe insula Lesbos, Grecia, 30 noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Cu mai puţin de două luni înaintea europarlamentarelor prevăzute între 23 şi 26 mai, analiştii dar şi statele majore ale partidelor se întreabă în continuare care va fi subiectul dominant al dezbaterilor. Patru ani după criza din 2015 şi pe fondul creşterii extremei drepte pe continent, chestiunea imigraţiei părea să aibă câătig de cazuă, să joace un rol de primplan. Ori, o vastă anchetă realizată de institutul de sondaje britanic YouGov la cererea think-tank-ului European Council on Foreign Relations, arată rezultate diferite.

Rezultatele sondajului sunt publicate în 6 ziare ale reţelei Europa printre care se numără şi cotidianul francez Le Monde. Ancheta a fost realizată în 14 ţări europene care echivalează cu 80% din mandatele parlamentului european. Au fost interogate circa 45.000 de persoane cu drept de vot.

Cert, chestiunea migratorie este una dintre preocupările celor sondaţi dar nu este nici singura şi, adesea, nici cea mai importantă. In realitate, migraţia nu este percepută ca fiind „principala ameninţare” pentru Europa decât de 14% din persoanele interogate. Scor similar cu cel înregistrat de criza economică sau riscurile de război comercial.

„Viktor Orban, Matteo Salvini şi Steve Bannon vroiau să facă din europarlamentare un referendum contra imigraţiei. Nu vor reuşi” spune directorul Consiliului european pentru relaţii internaţionale, comanditarul sondajului. In opinia analistului, „mizele politice din 2019 sunt radical diferite faţă de cele din 2015. Campania pentru o Europă-fortăreaţă nu va fi cea câştigătoare” mai spune Mark Leonard în paginile ziarului Le Monde.

Per ansamblu, imigraţia este, pentru 23% din persoanele interogate, „una dintre cele mai importante două probleme” cu care vor fi confruntate ţările incluse în sondaj. Pe locul următor figurează şomajul, menţionat de un alegător din 5.

În estul Europei, persoanele sondate sunt mai degrabă preocupate de emigraţie decât de imigraţie

Luată ţară cu ţară, chestiunea migratorie figurează rareori la loc de frunte. Astfel, în Franţa pe primul loc este costul vieţii, în Spania şi Italia domină chestiunea şomajului iar în Polonia şi Ungaria e problema sănătăţii. Chestiunea migraţiei nu este în frunte decât în statele care se aflau în prima linie acum patru ani, cele în care au debarcat cei mai mulţi azilanţi. E vorba deci de Germania, Suedia şi Austria.

Mai multe motive pot explica acest fenomen. După 2015 – anul recordurilor – numărul de migranţi care au sosit în Europa a scăzut spectaculos, în parte graţie măsurilor luate de guvernele europene pentru a controla mai bine frontierele externe ale Uniunii europene. Acorduri cu Turcia, cooperare cu Libia şi acţiuni mai eficiente şi mai dese ale agenţiei europene Frontex.

O altă concluzie a sondajului publicat şi analizat de Le Monde este că în numeroase ţări, în particular în cele din estul Europei, persoanele sondate sunt mai degrabă preocupate de emigraţie decât de imigraţie. Cu alte cuvinte, mai grav li se pare exodul concetăţenilor lor decât sosirea de noi migranţi. Această opinie este puternică mai ales în Ungaria şi România, ţări ale căror populaţii au scăzut semnificativ în ultimul deceniu, notează Le Monde pe baza anchetei citate. La nici trei decenii după căderea cortinei de fier, o mare parte a alegătorilor din ţările Europei centrale – dar şi din Grecia – consideră că guvernele lor ar trebui să limiteze, ba chiar să considere ilegale, şederile lungi în străinătate.

 
Imigraţia nu este principalul subiect de preocupare pentru majoritatea europenilor