Xi Jinping, rival şi totodată aliat al europenilor, în vizită de stat în Franţa

xi_jinping.jpg

Presedintele Chinei, Xi Jinping, în cursul vizitei sale la Roma, 23 martie 2019
Presedintele Chinei, Xi Jinping, în cursul vizitei sale la Roma, 23 martie 2019
Image source: 
AFP/Alberto Pizzoli

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a început duminică o vizită de stat de trei zile în Franţa pe fondul unor îngrijorări şi diviziuni europene cu privire la noul "drum al mătăsii", vast plan de dezvoltare a legăturilor terestre şi maritime între Asia, Africa şi Europa, promovat de liderul de la Beijing.

Vizita lui Xi Jinping a început la Monaco şi apoi la Beaulieu-sur-Mer; în periferia Nisei, unde liderul chinez a avut o primă rundă de discuţii cu omologul său francez înainte de a lua cina cu cuplul Emmanuel şi Brigitte Macron în sublima vilă Kérylos de pe Coasta de Azur.

Liderul celei de-a doua economii mondiale va fi apoi primit, luni, la Palatul Elysée unde în cursul serii va avea loc şi tradiţionala cină de stat. A treia rundă de discuţii Emmanuel Macron-Xi Jinping are loc marţi, tot la palatul prezidenţial, dar la ele vor participa de asemenea cancelara germană Angela Merkel şi preşedintele Comisiei europene Jean-Claude Juncker, o premieră în acest format.

Vizita de stat a preşedintelui chinez în Franţa are loc pe fondul unor îngrijorări europene cu privire la investiţiile masive pe care le preconizează Beijing-ul în cadrul "noului drum al mătăsii". In timp ce liderii de la Paris, Berlin şi Bruxelles caută o strategie comună, responsabilii de la Roma au spart şi ei unitatea europeană semnând cu Xi Jinping un protocol de acord privitor la "noul drum al mătăsii". Trebuie spus că înaintea italienilor, croaţii, ungurii, grecii, polonezii şi portughezii semnaseră déjà protocoale similare cu Beijing.

Drumul spre o coordonare europeană se anunţă deci dificil chiar dacă, vineri, liderii europeni şi-au înăsprit tonul vizavi de China, descrisă drept "rival sistemic".

Xi Jinping, rival şi totodată aliat al europenilor, în vizită de stat în Franţa