Tinerii care vor să salveze planeta: “Greva mondială pentru viitor”

2019-02-21t091105z_486470184_rc11e944a080_rtrmadp_3_climate-change-teen-activist-conference_0.jpg

Greta Thunberg exprimîndu-se în faţa Parlamentului suedez
Greta Thunberg exprimîndu-se în faţa Parlamentului suedez
Image source: 
REUTERS/Yves Herman

În jur de o sută de ţări sunt organizate astăzi manifestaţii în favoarea prezervării mediului înconjurător. Această “grevă mondială pentru viitor” este o mişcare a adolescenţilor, la iniţiativa elevei suedeze Greta Thunberg.

Zeci de mii, poate sute de mii, poate milioane de elevi şi studenţi şi-au propus să părăsească, marţi 15 martie, şcolile şi universităţile în multe oraşe ale lumii: Paris, Montréal, Sydney, Tokyo, Hong Kong. "Facem grevă pentru a le spune celor care ne guvernează că trebuie să-şi facă datoria şi să se angajeze prin fapte în protecţia mediului înconjurător". Am citat dintr-o depeşă a Agenţiei France Presse care reia un mesaj mobilizator al tinerilor de pe Facebook.

Greta Thunberg a început prin a se instala în fiecare vineri în faţa şcolii ei în semn de protest faţă de incapacitatea adulţilor de a opri poluarea planetei. O grevă şcolară deci care a devenit “virală” (cum se spune în limbaj numeric) şi a inspirat sute de mii de alţi tineri de pe glob. Iată şi partea bună a Internetului (într-un moment cînd se vorbeşte mult mai ales de “fakenews”). Interconectarea planetară a tinerei generaţii poate da o mişcare de proporţii, iar ceea ce se va întîmpla astăzi este un veritabil test.

In Franţa, dar şi în alte ţări, autorităţile încearcă să-i încadreze totuşi pe tineri pentru a nu permite acţiuni haotice. Ministerul francez al învăţămîntului a propus organizarea unor dezbateri în incinta şcolilor pe tema modificărilor climaterice şi a problemelor legate de poluare. Colectivul "Youth for Climate France" consideră însă că acesta este "un gest disperat al autorităţilor pentru a înăbuşi mişcarea".

Numeroşi primari care fac parte din Alianţa marilor oraşe în favoarea climei îi sprijină însă pe tineri, şi îşi exprimă speranţa că ziua de 15 martie 2019 va fi una istorică. Si poate că este momentul ca adulţii să înveţe şi ei ceva de la tineri, o spun numeroşi experţi, sociologi, pedagogi. Paralizia internaţională în faţa dezastrului ecologic care se anunţă la orizont a devenit insuportabilă, iar mişcarea tinerilor se înscrie într-o formă de revoltă cetăţenească aflată abia în fază incipientă.