Europa invitat de onoare la Salonul cărţii de la Paris

logo-paris-2019.jpg

Image source: 
Livre Paris 2019

În seara zilei de joi 14 martie se deschide la Paris, în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron, o nouă ediţie a Salonului internaţional de carte. Invitatul de onoare anul acesta nu este o ţară, cum a fost cazul în fiecare an pînă acum, ci un continent: Europa.

Fără îndoială organizatorii s-au înscris în perspectiva alegerilor europene de pe 26 mai prin accentul pus pe literatura europeană la această a 39 ediţie a Salonului cărţii. Timp de patru zile, pînă luni 18 mai, sunt programate la Livre Paris (cum se numeşte în prezent manifestarea) peste 250 de conferinţe, întîlniri şi dezbateri. Peste 3000 de autori, dintre care unii deveniţi mari celebrităţi, vor fi prezenţi la standurile a numeroase edituri.

Peste 50 de ţări sunt reprezentate în total. Anul trecut salonul cărţii de la Paris a înregistrat 165 000 de vizitatori. Oraşul care are anul acesta statut de invitat de onoare este Bratislava, capitala Slovaciei. Cărţile autorilor români vor putea fi consultate şi cumpărate la standul J120, unde sunt programate pînă luni inclusiv numeroase lansări de carte şi dezbateri.

Salonul de carte, găzduit într-un vast pavilion expoziţional la Porte de Versailles, în cel de-al 15-lea arondisment parizian, este organizat pe zece scene tematice. Literatura pentru tineret, cărţile poliţiste, benzile desenate, eseurile şi partea filozofică, literatura ştiinţifico-fantastică… Fiecare domeniu dispune de un spaţiu special de prezentare şi dezabatere. Există şi o scenă numită Europa, unde sunt invitaţi numeroşi scriitori, eseişti şi editori să se exprime pe teme legate de construcţia europeană. Semnalez, de exemplu, pentru sîmbătă la ora 12, o discuţie pe tema Democraţia europeană confruntată cu populismul.

"Europa este viitorul nostru, iar cultura, mai mult decît oricînd, este soclul pe care putem construi acest viitor." Iată o frază emblematică figurînd în prezentarea ediţiei de anul acesta a Salonului de carte. O invitaţie clară către oamenii de cultură şi creatori, dar şi către cei care se hrănesc din cultură, de a se mobiliza în favoarea Europei.