Primarii Franţei se declară exasperaţi de Vestele galbene

membrii_miscarii_vestele_galbene_protesteaza_sambata_de_sambata_de_la_mijlocul_lui_noiembrie_2018_in_paris_si_in_marile_orase_franceze.jpg

Membrii miscarii Vestele galbene protesteaza sambata de sambata, de la mijlocul lui noiembrie 2018, în Paris si in marile orase franceze.
Membrii miscarii Vestele galbene protesteaza sambata de sambata, de la mijlocul lui noiembrie 2018, în Paris si in marile orase franceze.
Image source: 
Loic Venance, AFP

Preşedintele Emmanuel Macron exclude aplicarea unei eventuale interdicţii la nível naţional a manifestaţiilor – cu câteva ore înainte ca vestele galbene să iasă din nou în stradă la Paris şi în toate marile oraşe din Franţa. Va fi al 16-lea protest în capitală. Săptămâna trecută, 46.000 de oameni au manifestat în întreaga Franţă, potrivit ministerului de Interne, cerând o justiţie socială.

Primarii se declară deja exasperaţi de manifestaţii căci ele se soldează de fiecare dată cu importante pagube materiale. Spre exemplu, Ministrul de Interne anunţă că 75% din radarele fixe, amplasate la nível naţional, au fost distruse. De partea lor,  comercianţii se declară scandalizaţi de proteste şi cer oprirea lor, la fel ca unii deputaţi din opoziţie.

Prezent la Bordeaux pentru a vorbi cu aleşi locali, în cadrul marii dezbateri naţionale, prin care doreşte să găsească soluţii la actuala criză din Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a fost interpelat de primari care, nu mai suportă manifestaţiile.

Cel mai în vârstă dintre ei, Marcel Berthomé (92 de ani) îl întreabă: « Oare acest pelerinaj al Vestelor galbene va mai dura ori perindarea lor insuportabilă va înceta ? ».

Iar primarul unei alte localităţi, La Brede, Michel Dufranc s-a transformat în purtătorul de cuvânt al comercianţilor furioşi: « Situaţia este scandaloasă iar ea se repetă săptămână după săptămână şi ne întrebăm până când ?! ».

Primarul cere interzicerea manifestaţiilor. Preşedintele Emmanuel Macron refuză, pe motiv că nu ar fi o măsură eficace şi face apel la discernământ: "Franţa are nevoie să revină cât mai repede la calm. Ceea ce trăim, nu mai este înţeles de mulţi dintre francezi. Trebuie să găsim soluţiile bune pentru ca fiecare să revină la civism, la capacitatea de a trăi împreună şi de a accepta acordurile şi dezacordurile. O societate democratică în care fiecare îşi poate exprima dezacordurile într-un mod violent, în care niciun compromis nu este posibil şi în care nicio regulă nu mai există iar pe aceeaşi logică există oameni care susţin că nimeni nu mai este demn să îi reprezinte, apoi, că în fiecare sâmbătă trebuie să spună partea sa de adevăr, printr-o violenţă extremă, este intolerabil iar la final are loc negarea democraţiei."

O interdicţie naţională a manifestaţiilor a fost cerută şi de unii deputaţi ai opoziţiei, cu puţin timp ca noi proteste să izbucnească, sâmbătă, în capitala Franţei

Preşedintele doreşte mai degrab o înăsprire a sancţiunilor pentru cei care comit infracţiuni în timpul manifestaţiilor. Săptămâna aceasta, un protestatar din mişcarea Vestele galbene a fost condamnat la 3 ani şi 3 luni de închisoare pentru că a atacat forţele de ordine în cadrul manifestaţiilor din ianuarie. Justiţia franceză a pronunţat aproape 1.8000 de condamnări de la începutul protestelor, la mijlocul lui noiembrie.

11 persoane au murit în Franţa, cele mai multe în accidente ce au avut loc ca urmare a blocajelor impuse chiar de protestatari. 2.000 de oameni au fost răniţi, unii chiar foarte grav.