Brexit: UE ar putea oferi un mic răgaz Londrei, sub anumite condiţii

presedintele_frantei_emmanuel_macron_27_februarie_2019_paris.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, 27 februarie 2019, Paris.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, 27 februarie 2019, Paris.
Image source: 
Gonzalo Fuentes, AFP

Uniunea Europeană este pregătită să acorde Marii Britanii o amânare a datei la care Brexitul va avea loc – în acest moment este vorba de 29 martie, cu condiţia că acest timp va fi folosit pentru a fi găsită o soluţie concretă la impasul actual. O declaraţie a fost făcută miercuri în acest sens de mai mulţi lideri europeni.

A venit momentul ca britanicii să se decidă în privinţa Brexit – anunţă preşedintele Emmanuel Macron care a susţinut o conferinţă comună de presă cu cancelara germană Angela Merkel, prezentă la Paris.

Preşedintele francez susţine că este pregătit să examineze o cerere de reportare a datei Brexit, 29 martie, din partea Londrei, dacă cererea este justificată.

Declaraţia preşedintelui Franţei are loc cu puţin timp înainte ca Theresa May, premierul Marii Britanii să supună votului deputaţilor, miercuri seară, o moţiune prin care doreşte prelungirea discuţiilor cu Bruxelles, propunând un mecanism de amânare a datei divorţului.

Preşedintele Emmanuel Macron: "Acordul de retragere nu mai poate fi renegociat. Dar, dacă britanicii mai au nevoie de timp, putem să examinăm o cerere de extensie dacă ea este justificată de britanici. Dar nu putem în niciun caz să acceptăm o prelungire fără o perspectivă clară. Aşa cum negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier a spus-o deja: nu avem nevoie de mai mult timp ci ca deciziile să fie luate. Astfel că a venit momentul ca britanicii să se decidă. Iar noi vom oferi ajutorul pe care trebuie să ni-l acordăm ca parteneri, amici şi aliaţi: o viziune clară, un proiect comun pentru viitor. "

Declaraţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron a fost susţinută şi de cancelara Angela Merkel, aflată la Paris. Responsabilul german a afirmat că Franţa şi Germania se află pe aceeaşi linie şi a adăugat că  “acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană se aplică. Dacă Londra are nevoie de ceva mai mult timp nu vom spune « nu » dar dorim o ieşire bine pusă la punct», a explicat Angela Merkel.

Miercuri dimineaţă, negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier a estimat la rândul său că o eventuală amânare a datei efective a divorţului – care în acest moment este 29 martie, ar fi posibilă cu condiţia ca britanicii să explice cum doresc să utilizeze acest timp suplementar ce le-ar putea fi acordat.

Luni, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a estimat la rândul său că o prelungire a datei Brexit ar fi o soluţie « raţională ».

Şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez a declarat de partea sa că Spania nu se va opune unei concesii privind o eventuală prelungire a acestei date, dar că este nevoie de o soluţie clară. “Prelungirea incertitudinii prin amânarea datei Brexit nu este nici rezonabilă şi nici de dorit", a avertizat responsabilul spaniol.

Acum, negociatorul Michel Barnier explică faptul că dacă într-adevăr va exista această cerere de prelungire, ea va trebui să facă obiectul unei unanimităţi a ţărilor europene.    

Iar întrebarea care se pune, spune negociatorul european, este: «ce se va face cu această prelungire»"Răspunsul va determina durata eventuală a unei prelungiri căci de fapt dorinţa este să nu ne regăsim în acelaşi impas în care se aflăm astăzi", a conchis Michel Barnier.

Unii diplomaţi europeni citaţi de France Presse consideră că pentru a fi evitat haosul ar putea fi benefică britanicilor o pauză dar că dezbatrea ar trebui lansată imediat.