Avertismentele oamenilor de ştiinţă: exctincţia insectelor este o catastrofă pentru om

ladybug-349456_960_720_0.jpg

Europa a pierdut 80 la sută din rezerva ei de insecte în ultimii 30 de ani
Europa a pierdut 80 la sută din rezerva ei de insecte în ultimii 30 de ani
Image source: 
pixabay/cc

Potrivit unui nou studiu realizat de două universităţi australiene, din Sydney şi din Queensland, declinul mondial al insectelor a intrat într-o fază fără precedent. Concluzia este că insectele vor dispărea peste cîtvea decenii dacă omul nu îşi modifică modul de producţie alimentară.

De la dispariţia dinozaurilor nu s-a mai produs o astfel de exctincţie în materie de vieţuitoare, spun experţii australieni. Sigur că atunci cînd încep să dispară elefanţii sau tigrii lumea pare mai impresionată. Dispariţia insectelor riscă să fie însă o catastrofă pentru om şi să anunţe şi exctincţia speciei umane.

Avertismentele în acest sens s-au multiplicat în ultimii ani. Dintr-un studiu realizat în 2017 în Germania rezultă că în ultimele trei decenii Europa a pierdut 80 la sută din rezerva ei de insecte, ceea ce a dus la dispariţia a 400 de milioane de păsări. 

Agricultura intensivă pe bază de îngrăşăminte chimice, urbanizarea excesivă, despăduririle sunt principalele cauze ale acestei hecatombe care afectează nu numai polenizarea ci şi un întreg lanţ alimentar. S-ar putea ca într-o zi omul să descopere că a reuşit să impună pacea şi democraţia pe pămînt, precum şi bunăstarea pentru toată lumea, dar că a uitat de insecte. Ceea ce echivalează cu sfîrşitul aventurii umane în univers.

Există tot felul de filme făcute la Hollywood, cu extratereştri gigantici şi fioroşi care vin să cucerească planeta Terra, dar care mor ca muştele pînă la urmă pentru că de fapt nu erau imuni la microscopicile bacterii ale Planetei albastre. Gigantic şi fioros este şi omul în expansiunea sa industrială producînd ca efecte dispariţia multor specii de plante şi animale, precum şi dezechilibre climatice majore. Rapoartele şi studiile privind dispariţia biodiversităţii nu au produs însă, pînă acum, modificări majore în comportamentul sinucigaş al speciei umane.