Vestele galbene, o lume care (aproape) ignoră informaţiile din presă

veste_galbene.jpg

A 13-a sâmbàtà de proteste ale "vestelor galbene", Paris, 9 februarie 2019
A 13-a sâmbàtà de proteste ale "vestelor galbene", Paris, 9 februarie 2019
Image source: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Franţa a trăit acum două zile a 13-a sâmbătă de proteste a vestelor galbene. Manifestaţiile de la Paris şi din restul ţării au degenerat din nou în violenţe şi ciocniri cu forţele de ordine. Zeci de persoane au fost arestate şi o serie de protestatari au fost răniţi, unii foarte grav. In acest context, ziarul Le Monde îşi continuă ancheta consacrată grupurilor Facebook animate de vestele galbene. Cele mai recente rezultate ale confraţilor noştri francezi arată felul în care manifestanţii se informează.

In grupurile Facebook ale vestelor galbene, mediile de informare „clasice” sunt practic inexistente. Mişcarea de protest mizează mai ales pe ea însăşi ca să se informeze.

Fractura între populaţia nemulţumită şi „elite” a fost pe larg comentată şi analizată, recunoaşte Le Monde. Ziar care vine însă cu dovezi suplimentare. Astfel, printre cele mai distribuite 200 de postări pe aceste „pagini Facebook veste galbene”, nici urmă de vreun articol preluat de pe un site de actualităţi, indiferent care ar fi acela. Editorialele, anchetele, articolele de fond – totul lipseşte cu desăvârşire din galaxia informaţională a vestelor galbene.

Auto-informarea pare a fi deci cuvântul de ordine, schimbul de informaţii „orizontal”, informaţia directă, „de la vestă la vestă”. Absenţa mass-mediilor arată neîncrederea pe care aceste veste galbene o nutresc vizavi de presă. O presă care, de cele mai multe ori când este citată, este citată pentru a fi critica. Astfel, Le Monde constată că televiziunea şi în particular canalul de ştiri BFM TV, este ţinta numărul unu, descris de manifestanţi drept „primul canal de propagandă al Franţei”. Felul în care acest canal de ştiri tratează informaţia este una din obsesiile vestelor galbene. In general însă, nu doar BFM TV ci întreaga presă este arătată cu degetul de protestatari.

In rarele cazuri când este citată presa, exemplele nu sunt concludente: site-ul de ştiri pro-Kremlin Russia Today a fost de citat de vestele galbene. La fel, a fost postată şi o fotografie făcută de un jurnalist de la Radio Canada în care se vedea un poliţist cu vestă galbenă.. Pe scurt, dacă presa tradiţională este citată, atunci înseamnă că este ceva în sensul dorit de vestele galbene.

In ancheta sa, Le Monde a mai notat că simpatizanţii mişcării sunt mai sensibili la anumite formate. Astfel, membri grupurilor Facebook analizate de ziar privilegiază masiv imaginile şi foarte puţin textele. Practic jumătate din cele mai populare postări conţin cel puţin o fotografie, o treime au integrat un video sau un live.

In fine, Le Monde constată că această lipsă de circulaţie între sfera vestelor galbene şi presa tradiţională este cu dublu sens. Cu alte cuvinte, ziariştii „clasici” au dificultăţi în a exploata mesajele şi imaginile vehiculate şi distribuite în abundenţă de membri mişcării pe reţelele de socializare. Astfel, imaginile video, de multe ori autentice, cu ciocnirile violente dintre poliţişti şi protestatari nu au fost întotdeauna acoperite de mediile de informare tradiţionale. In acelaşi timp însă, nici măcar articolele care ar putea satisface vestele galbene – precum unul din Libération de exemplu, despre soarta răniţilor din timpul manifestaţiilor – nu a găsit ecoul scontat în rândul vestelor galbene.

Ancheta din Le Monde, bazată pe analizarea a celor mai populare 200 de postări publicate între octombrie anul trecut şi 22 ianuarie anul acesta, pe 204 „grupuri veste galbene” de pe Facebook, se termină cu această constatare de bun simţ: „Dacă orice cetăţean se poate improviza ca ziarist, reflexele jurnalistice – verificarea informaţiei, punerea ei în context, menţionarea surselor şi confruntarea unor puncte de vedere diferite – rămân necesare mai mult ca niciodată”.

 
Vestele galbene, o lume care (aproape) ignoră informaţiile din presă