Siria: asalt final împotriva "califatului" jihadist

chammal.jpg

Generalul Jean-Marc Vigilant (stînga) şi ministrul francez al Apărării, Florence Parly, 9 februarie 2019, în apropiere de Al-Qaim, Irak.
Generalul Jean-Marc Vigilant (stînga) şi ministrul francez al Apărării, Florence Parly, 9 februarie 2019, în apropiere de Al-Qaim, Irak.
Sursa imaginii: 
Daphné Benoît, AFP

"Bătălia finală", aşa este considerată ofensiva lansată sîmbătă 9 februarie împotriva ultimului bastion jihadist din estul Siriei, la graniţa cu Irakul. Asaltul este dat de forţe kurde aliate cu Forţele democratice siriene, sprijinite de Statele Unite şi de Franţa. Ministrul francez al apărării, domna Florance Parly, s-a aflat la sfîrşitul săptămînii trecute într-o vizită în Irak şi a declarat că "sfîrşitul Organizaţiei stat islamic este aproape".

Această ofensivă ar urma să lichideze ultimul perimetru din ceea ce a fost în urmă cu patru ani “califatul” jihadiştilor. Reamintim că în 2014 aceştia, spre surprinderea întregii lumi şi mai ales celei occidentale, au cucerit regiuni vaste în Irak şi în Siria. Din teritoriul controlat atunci nu le mai rămîne jihadiştilor decît unu la sută, şi se crede că ei, ca număr, nu mai sunt, pe teren, decît între 500 şi 600. Asistăm în aceste zile deci la o victorie simbolică a ţărilor coalizate împotriva acestei forţe obscure care a terorizat cîteva milioane de irakieni şi sirieni, iar de la distanţă întregul Occident.

Militarii francezi pe care a venit să-i încurajeze ministrul francez al apărării sunt bazaţi în apropierea graniţei cu Siria, la doar zece kilometri de poziţiile jihadiste. Misiunea lor, alături de alte dispozitive irakiene, este de a împiedica orice repliere a jihadiştilor. Potrivit unui comandant francez citat de cotidianul Le Figaro, această ultimă bătălie ar putea dura încă o săptămînă sau două.

Aflată vinerea trecută la Bagdad, în capitala irakiană, doamna Florence Parly a avertizat însă că ameninţarea jihadistă va rămîne persistentă, sub alte forme. Nu este exclus ca jihadiştii dispersaţi să se afle într-o “fază subterană de reorganizare”.

În Irak şi în Siria sunt operaţionali, pentru diverse misiuni, în jur de 1200 de militari francezi. Ceea ce se va întîmpla în viitor depinde şi de atitudinea Statelor Unite. Miniştrii apărării din ţările care s-au coalizat împotriva Organizaţiei stat islamic urmează să se întîlnească pe 15 februarie la München, în Germania, pentru a decide cum vor coopera în etapa următoare. Potrivit Agenţiei France Presse, în regiune există riscul persistenţei unui sentiment anti-american, alimentat printre altele şi de o recentă declaraţie a lui Donald Trump care vrea să "suprevegheze Iranul" de pe teritoriul Irakian.

De notat că şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, aflat într-un turneu est european, va participa miercuri şi joi, în Polonia, la o reuniune consacrată influenţei Iranului în Orientul Apropiat. 

Infrîngerea definitivă a Organizaţiei stat islamic va justifica retragerea celor 2000 de americani trimişi în Siria, dar această retragere suscită în acelaşi timp şi multă nelinişte. Chiar experţi americani afirmă că destrămarea eventuală a coaliţiei internaţionale anti-jihadiste le-ar permite acestor adepţi ai unui califat sunit unic să se refacă în numai şase luni sau un an. Trebuie găsită deci o strategie globală pentru ca occidentalii să nu fie obligaţi într-o bună zi să reia lupta împotriva jihadismului de la început.