Paris: Noaptea Solidarităţii cu persoanele fără adăpost

noaptea_solidaritatii_permite_parizienilor_sa_invete_cum_pot_ajuta_acesti_invizibili_ai_strazilor.jpg

Noaptea Solidaritatii permite parizienilor sa învete cum pot ajuta acesti 'invizibili' ai strazilor.
Noaptea Solidaritatii permite parizienilor sa învete cum pot ajuta acesti 'invizibili' ai strazilor.
Image source: 
AFP/Philippe Desmazes

La Paris este Noaptea Solidarităţii cu persoanele ce locuiesc pe stradă. 1.600 de parizieni voluntari şi 400 de lucrători sociali verifică metropola până spre dimineaţă. La acţiunea de anul trecut au fost găsite pe stradă mai bine de 3.000 de oameni fără adăpost. Alţi 16.000 de nevoiaşi se aflau în adăposturi.

Cu hărţi în mână, voluntarii verifică stradă cu stradă. Primăria Paris a decis ca anul acesta să lărgească perimetrul de căutare a celor ce sunt nevoiţi să doarmă, din diverse motive, pe stradă. Sunt verificate 350 de parcuri şi gradini publice, parcări, bretelele şoselei care înconjoară Parisul şi unde dorm în corturi sute de oameni, unii fiind migranţi ajunşi în Franţa din zone de conflict.

Societatea de transport public şi cea feroviară se ocupă de recensământul celor care locuiesc în aceste zile friguroase în gările ori în cele 250 de staţii de metrou care, ca niciodată, iarna aceasta au fost pline de oameni ai străzii.  

Pentru adaptarea politicilor publice, persoanele întâlnite au fost rugate să răspundă unui chestionar prin care autorităţile pariziene să răspundă mai repede şi mai eficient la nevoile acestor oameni. Totul, sub protecţia anonimatului.

Spre exemplu, în 2018 s-a constatat o creştere importantă a numărului de femei ce trăiesc pe stradă – de la 2% în anul 2012 la 12% anul trecut iar pentru a le ajuta Primăria a deschis noi spaţii de cazare dedicate femeilor.  

La această oră există în capitala Franţei 20.000 de locuri de cazare pentru oamenii străzii iar până în martie vor fi deschise alte 2.000 de noi locuri. În ultimele zile au fost distruse mai multe tabere de migranţi create în nordul Parisului iar 2.000 de persoane au fost puse în adăposturi.

Operaţiunea pariziană este inspirată din experienţa marilor oraşe precum New York şi Chicago iar ea se va extinde şi în alte oraşe din Franţa. Ideea este de a pune un proiector pe aceşti oameni «invizibili» ai străzii, de a sensibiliza persoanele ce pot ajuta într-un fel sau altul.

În prezent, aproximativ 50% dintre procesele aflate pe rol în Franţa şi care vizează diverse evacuări locative vizează imobile sociale în care locuiesc oameni cu venituri reduse.

În 2017 a fost înregistrat un record în materie. 126.000 de decizii de evacuare din locuinţe au fost pronunţate, dintre care 120.000 pentru că locatarii nu şi-au plătit facturile.