Criză diplomatică între Franţa şi Italia

matteo_salvini_ministrul_italian_de_interne_in_timpul_unei_emisiuni_televizate_pentru_rai_1_iunie_2018.jpg

Matteo Salvini, ministrul italian de Interne, în timpul unei emisiuni televizate pentru Rai 1 (iunie 2018).
Matteo Salvini, ministrul italian de Interne, în timpul unei emisiuni televizate pentru Rai 1 (iunie 2018).
Image source: 
AFP

Franţa îşi recheamă ambasadorul din Italia acuzând «o serie de atacuri fără precedent» venite din partea unor responsabili italieni. Ministrul de Interne, Matteo Salvini spune că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Emmanuel Macron. Franţa anunţă că nu are vizite planificate în Italia şi că nu doreşte să facă jocul liderilor italieni.

Ïntâlnirea în Franţa dintre vice-preşedintele Consiliului de Miniştri – Luigi di Maio cu membri ai mişcării Vestele galbene a fost cireaşa de pe tort.

Ambasadorul Franţei în Italia a fost chemat pentru «consultări» anunţă ministerul francez de Externe şi denunţă o serie de declaraţii excesive şi atacuri fără precedent din partea unor lideri italieni.

"Este un lucru nemaîntâlnit de la sfârşitul războiului", după cum subliniază purtătorul de cuvânt al diplomaţiei franceze. "Ultimele ingerinţe constituie o provocare suplimentară şi inacceptabilă. Ele violează respectul unei alegeri democratice decise de un popor prieten şi aliat. Violează respectul care ar trebui să existe între guverne democratice şi alese în mod liber. Toate aceste acte crează o situaţie gravă ce rídică semne de întrebare în ceea ce priveşte guvernul italian în relaţia cu Franţa", declară purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Imediat, vice-preşedintele Consiliului de Miniştri, Matteo Salvini – care este şi ministru de Interne, a anunţat că nu îşi doreşte un conflict cu Franţa. El susţine că este pregătit să se vadă cu preşedintele Emmanuel Macron pentru, spune el, “a întoarce pagina”. Într-un comunicat vorbeşte însă despre trei chestiuni fundamentale ce ar trebui discutate cu Parisul.

Ministrul italian cere Franţei să înceteze să comaseze migranţi la frontieră. Apoi, cere să îi trimită cei aproximativ 15 «terorişti italieni» aflaţi pe teritoriu francez. Iar în cele din urmă, solicită Franţei să "nu mai deranjeze cu controale lucrătorii din zonele de frontieră care sunt victime zilnice ale unor verificări ce durează ore întregi”.

Luigi di Maio anunţa marţi pe reţelele de socializare că s-a întâlnit cu «responsabili ai Vestelor galbene» şi scria că “vântul schimbării a traversat Alpii”. O nouă întâlnire ar urma să aibă loc în săptămânile ce vin, la Roma. Această întâlnire vine după o serie de apropouri făcute de Luigi di Maio ori de Matteo Salvini la adresa executivului francez.

Matteo Salvini declara că speră ca «poporul francez se va elibera cât mai repede de preşedintele său».

La începutul lui ianuarie, partidul lui Luigi di Maio - Mişcarea 5 Stele îşi anunţase suportul pentru Vestele galbene. Le oferea ajutor prin intermediul platformei de internet a formaţiunii politice “pentru a organiza evenimente, pentru definirea unui program electoral şi pentru alegerea de candidaţi prin intermediul sistemului său de vot”.

Iar ambasadoarea Italiei în Franţa a fost şi ea cheamată la Ministerul de Externe din Paris după declaraţiile făcute de Luigi di Maio pe 20 ianuarie. El cerea Uniunii Europene să sancţioneze acele state, precum Franţa, care nu au încetat să sărăcească Africa şi împing astfel migranţii să vină în Europa.

Luigi di Maio: "Dacă în continuare pleacă oameni din Africa este din cauza unor ţări europene, în primul rând al Franţei care nu şi-a încheiat colonizarea Africii. Dacă Franţa nu ar fi avut coloniile sale africane, ar fi fost a 15-a putere economică mondială dar aşa este una dintre primele, pentru ceea ce face în Africa. Eu nu vreau să fiu ipocrit vorbind doar despre consecinţe ci vreau să vorbesc despre cauze.  Uniunea Europeană ar trebui să sancţioneze toate aceste ţări, precum Franţa, care împovărează ţări africane şi obligând astfel oamenii să plece de acolo. Locul africanilor este în Africa şi nu pe fundul Mediteranei. Dacă vrem să limităm plecarea migranţilor să începem să reglăm această problemă în cadrul Naţiunilor Unite şi nu doar la nível european. Italia trebuie să fie fermă. În perioada următoare vom avea o iniţiativă parlamentară care va angaja statul italian, instituţiile europene şi cele diplomatice internaţionale pentru a sancţiona ţările care continuă să colonizeze Africa. Pentru că ceea ce se întâmplă în Mediterană este din cauza acestor state care ne dau nouă lecţii. Emmanuel Macron ne arată cu degetul dar continuă să finanţeze datoria publică cu bani veniţi din exploatarea unor ţări africane. 

Ministerul francez pentru Afaceri Europene a anunţat că nu sunt prevăzute vizite ale unor responsabili francezi în Italia adăugând că Parisul nu va face jocul liderilor italieni.

"Poporul italian este amicul nostru şi merită lideri la înălţimea istoriei sale", comenta preşedintele Emmanuel Macron la fínele lui ianuarie.