Curtea de Conturi: Finanţele publice franceze sunt fragilizate

in_raportul_public_anual_curtea_de_conturi_din_franta_se_arata_preocupata_de_starea_finantelor_si_vorbeste_de_un_buget_fragilizat_pe_acest_an.jpg

În raportul public anual, Curtea de Conturi din Franta se arată preocupată de starea finanţelor şi vorbeşte de un buget fragilizat pe acest an.
În raportul public anual, Curtea de Conturi din Franta se arată preocupată de starea finanţelor şi vorbeşte de un buget fragilizat pe acest an.
Image source: 
AFP/Archives

Finanţele publice franceze sunt fragilizate iar Guvernul trebuie să caute soluţii pentru a evita adâncirea deficitului public şi pentru a acoperi promisiunile sociale făcute protestatarilor din cadrul mişcării Vestele galbene. Este probabil cea mai severă atenţionare pe care Curtea de Conturi o face de la începutul mandatului lui Emmanuel Macron. În raportul public anual, înalta jurisdicţie financiară se arată preocupată de starea finanţelor şi vorbeşte de un buget fragilizat pe acest an.

Emmanuel Macron promisese la început de mandat «o bună gestiune bugetară» iar acum, şeful Curţii de Conturi atenţionează că «eforturile angajate în ultimii ani de Franţa se pare că sunt puse în pericol».

Curtea de Conturi a prezentat un raport ce se întinde pe mai bine de o mie de pagini şi care grupează aproximativ o sută de recomandări privitoare la politicile publice. Un exerciţiu aparte anul acesta în condiţiile în care subiectul cheltuielilor publice şi cel al fiscalităţii sunt discutate în marea dezatere naţională ce se derulează în acest moment.

În decembrie, preşedintele Emmanuel Macron anunţa un plan social în valoare de 10 miliarde de euro pentru a creşte puterea de cumpărare, ca răspuns la criza declanşată de membrii mişcării Vestele galbene. Suma a schimbat traiectoria finanţelor publice desenată iniţial de guvern pentru 2019 şi a provocat un derapaj al deficitului – el ar urma să fie de 3,2% din Produsul Intern Brut comparativ cu 2,8% calculat iniţial.

Pentru Curtea de Conturi doar o parte din măsurile luate în favoarea creşterii puterii de cumpărare au fost integrate în legea finanţelor pentru 2019 dar chiar şi aşa, ele adâncesc deficitul public, până acum, cu 3,7 miliarde de euro.

Guvernul a decis la finele anului 2018, exonerarea patronală de la plata unor taxe salariale şi defiscalizarea orelor suplimentare.

Dar, până acum nu sunt prevăzute fonduri suplimentare şi nici specificate economiile ce ar trebui făcute pentru a finanţa măsurile luate de urgenţă după manifestaţiile Vestelor galbene.

O altă problemă care irită Curtea de Conturi: guvernul se «agaţă» de previziunea de creştere economică de 1,7% din Produsul Intern Brut pentru 2019 în condiţiile în care riscul este foarte mare ca acest nivel să nu fie atins deoarece, avertizează şeful Curţii de Conturi franceze, Didier Migaud –mediul macroeconomic s-a degradat în Europa şi în lume:

« Observăm o serie de incertitudini în ceea ce priveşte traiectoria finanţelor publice pentru acest an în curs. Institutul de Statistică a revizuit în scădere previziunile de creştere economică. Mediul economic internaţional s-a degradat comparativ cu momentul în care aceste previziuni au fost calculate iniţial: diferă cifrele privind inflaţia ori cele privind evoluţia preţului petrolului la care se adaugă o serie de incertitudini tot mai grave ce planează asupra anului 2019. »

Pe termen scurt, Curtea de Conturi consideră că este nevoie de o rectificare a textului de lege privind bugetul pe 2019. Noua lege a finanţelor ar trebui să prezinte consecinţele măsurilor sociale dar şi vorbească despre o mai slabă creştere econômică.

Guvernul ia în calcul mai multe surse de finanţare a acestor măsuri sociale, pentru a nu crea dezechilibre. Una dintre el: impozitarea companiilor străine din domeniul internetului, prezente în Franţa. Pe 27 februarie va fi prezentat în Consiliul de Miniştri un text de lege privind taxarea giganţilor din domeniul internetului, ceea ce ar urma să aducă anual în bugetul statului câteva sute de milioane de euro, a anunţat ministerul Economiei şi Finanţelor. Cel puţin jumătate de miliard de euro anual. 

425

Facebook comments