Franţa: Grevă naţională pentru 24 de ore

un_sindicalist_de_la_cgt_fotografiat_in_paris_marti_5_februarie_2019.jpg

Un sindicalist de la CGT fotografiat în Paris, marti, 5 februarie 2019.
Un sindicalist de la CGT fotografiat în Paris, marti, 5 februarie 2019.
Image source: 
GERARD JULIEN / AFP

Mai multe mii de persoane protestează la această oră în Paris, în prima grevă naţională organizată în acest an. Unul dintre cele mai mari sindicate franceze – CGT – ce cuprinde cinci confederaţii ale salariaţilor din Franţa, cu un total cu aproximativ 650.000 de membri se află la originea acestei greve naţionale. Membrii mişcării Vestele galbene s-au alăturat greviştilor. Protestatarii cer o creştere a salariilor şi denunţă politicile guvernamentale.

Mai multe zeci de mii de persoane au ieşit în stradă în Paris dar şi în alte oraşe franceze pentru a protesta împotriva politicilor guvernamentale, pentru a cere o justiţie socială, condiţii mai bune de muncă şi salarii mai mari.

«Preţurile zboară iar salariile rămân la sol» au scandat protestatarii care au refuzat să lucreze şi au ieşit în stradă pentru a scanda lozinci anticapitaliste şi împotriva lui Emmanuel Macron.

Sunt practic lucruri solicitate şi de Vestele galbene, în protestele lor din ultimele luni din Franţa. Sindicaliştii au decis să oprească munca şi să îşi ceară drepturile în stradă, mai degrabă decât în cadrul marii dezbateri iniţiate de preşedintele Emmanuel Macron. Sindicatele boicotează dezbaterea la fel cum anunţă că va face cu întâlnirea planificată pentru miercuri cu premierul Edouard Philippe.

Secretarul general al sindicatului CGT, Philippe Martinez s-a declarat mulţumit de mobilizare în condiţiile în care angajaţii de la cel mai vizitat obiectiv turistic din Franţa, Tour Eiffel, au oprit lucrul pentru a răspunde astfel apelului la grevă.

Responsabilul s-a declarat încântat şi pentru că mulţi membri din mişcarea Vestele galbene au răspuns apelului şi au îngroşat rândurile manifestanţilor. Revendicările sunt comune, ele sunt de ordin social, a explicat sindicalistul care glumeşte şi spune că singura diferenţă o reprezintă culoarea hainelor purtate la protest.

Sindicatele s-au ţinut până acum departe de manifestaţiile, violente de cele mai multe ori, ale Vestelor galbene.

Proteste au fost marţi în Marsilia, Lyon, Toulouse, Strasbourg iar oamenii au cerut o creştere a puterii de cumpărare.

Manifestaţiile s-au derulat în general paşnic, doar la Bordeaux au fost incendiate câteva pubele iar unele magazine au fost vandalizate. Circulaţia rutieră a fost perturbată în Paris şi pe unele şosele din Normandie.

Preaviz de grevă a fost depus de funcţionari publici, de angajaţi în transportul public şi din cel feroviar dar şi de dascăli – la nivel naţional procentul a fost totuşi destul de slab, anunţă Ministerul Educaţiei, doar 5% dintre profesori au fost în grevă.  

În noiembrie, sindicatele refuzau orice alăturare cu Vestele galbene din cauza discursului anti-fiscal promovat şi pentru ca extrema dreaptă să nu revendice la rândul ei alăturarea.