“Armata europeană, o prioritate a Parisului” - declaraţie la Bucureşti a ministrului francez al apărării Florence Parly

parly_0.jpg

Ministrul francez al apărării, Florence Parly
Ministrul francez al apărării, Florence Parly
Image source: 
AFP/Ludovic Marin

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a declarat la Bucureşti, în contextul unei reuniuni informale a miniştrilor europeni ai apărării, că "formarea unei armate europene va cere ceva timp". Europenii sunt însă decişi să-şi asigure singuri propria lor securitate, a subliniat demnitarul francez, citat de Agenţia France Presse.

Mi se pare foarte important că această discuţie, în jurul apărării europene, are loc la Bucureşti, în contextul în care România asigură preşedinţia Uniunii Europene. Pe lista urgenţelor figurează multe lucruri în prezent, mai precis Uniunea Europeană este confruntată cu multe probleme urgente, de la Brexit la ofensiva populismului, ca să nu mai vorbim de tot felul de simptome de dezbinare în sînul familiei europene.

Tensiunile dintre Franţa şi Italia, sau separatismul catalan, sunt astfel de simptome. Nici "cuplul" franco-german nu se află în cea mai lăudabilă armonie, iar Franţa, care înţelegea prin vocea lui Emmanuel Macron să relanseze construcţia europeană cu noi idei şi elanuri, este în prezent confruntată cu o criză a democraţiei.

Dar poate dintre toate urgenţele prima pe listă este crearea unei apărări europene autonome. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelara germană Angela Merkel au relansat proiectul recent, cu ocazia semnării unui nou tratat de prietenie la Aachen. Seful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, şi-a manifestat şi el adeziunea faţă de proiect.

Ministrul francez al apărării aflat la Bucureşti, doamna Florence Parly, a dat de înţeles că Franţa va continua să acţioneze în această direcţie chiar dacă la Washington preşedintele american Donald Trump se opune. De fapt, după cum afirmă şi alţi experţi, Parisul vrea să înainteze spre concretizarea proiectului fără să provoace polemici sau resentimente. Nici nu se pune problema ca apărarea europeană, în momentul în care se va constitui, să înlocuiască  Alianţa Atlantică.

Există însă multe nelinişti adunate la orizont pentru europeni, o sursă de astfel de nelinişti fiind chiar Donald Trump.

Nu este sigur că America mai este aliatul de altădată, aproape necondiţionat, al europenilor. Iar diverse presiuni la graniţele Europei, din partea Rusiei, din partea Tuciei, ca să nu mai vorbim de zone de haos care se crează (ca în Libia sau în Siria) devin tot mai multe argumente în vederea forjării unei apărări europene autonome. Uniunea Europeană are o problemă de credibilitate în prezent, ori ea trebuie să fie credibilă din punct de vedere militar în primul rînd pentru a-şi putea asuma rolurile internaţionale…

Deja, ea a pierdut mult pe teren economic, a pierdut cursa în domeniul noilor tehnologii, acum traversează un moment de incertitudine în aşteptarea alegerilor europene din mai. Citez din nou din declaraţiile ministrului francez al apărării: “Alianţa Atlantică rămîne cheia de boltă a apărării colective. Tot ceea ce facem în cadrul Uniunii Europene, facem în mod complementar, nu în concurenţă cu NATO”. Concluzia este clară: în mod complemetar şi în cea mai bună armonie cu NATO, Uniunea Europeană are nevoie şi de o apărare autonomă. In ţările din Estul Europei acest mesaj poate suna mai straniu, ele fiind profund ataşate Unchiului Sam… Si totusi, fără o apărare independentă Europa riscă să-şi piardă independenţa.