"Vestele galbene" din Franţa din nou în "ofensivă", dar contrară normelor democratice

2019-01-05t140510z_1812438744_rc1cf8982e10_rtrmadp_3_france-protests_0_0.jpg

"Veste galbene" la Paris, sîmbătă 5 ianuarie 2019
"Veste galbene" la Paris, sîmbătă 5 ianuarie 2019
Image source: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

În Franţa, după un moment de acalmie înainte de Anul Nou, "vestele galbene" şi-au relansat mişcarea protestară. Sîmbătă 5 ianuarie în jur de 50 000 de persoane au manifestat în toată Franţa, iar în contextul acestor manifestaţii legale s-au produs noi acte de violenţă, în special la Paris.

Autorităţile franceze constată că gradul de violenţă este în creştere, mai multe simboluri ale republicii fiind vizate, precum şi forţele de ordine. Pentru prima dată de la lansarea mişcării elemente radicalizate ale "vestelor" galbene au pătruns cu forţa în curtea unui minister, la Paris, iar în provincie au fost atacate mai multe primării.

Majoritatea protestarilor care au adoptat semnul distinctiv al "vestei galbene" nu pare să fie mulţumită de măsurile anunţate pînă acum de executiv în favoarea creşterii puterii de cumpărare şi limitarea impozitelor directe sau indirecte. Nici "marea dezbatere naţională" care ar trebui să înceapă la jumătatea lunii ianuarie nu trezeşte un entuziasm special printre protestatari. Aceştia beneficiază încă de sprijinul opiniei publice care se pronunţă în proporţie de 55 la sută în favoarea mişcării.

Ministrul economiei, Bruno Le Maire a lansat însă un apel în direcţia tuturor francezilor cerîndu-le să nu mai cauţioneze violenţele care se produc în contextul manifestaţiilor. "Doresc ca toţi cei care cred în democraţie, în reprezentativitatea suverană a poporului francez să se unească şi să spună destul!" a declarat demnitarul francez.

"Vestele galbene" par nemulţumite de actualul cadru democratic din Franţa şi cer instituirea unui nou mecanism, un “referendum de iniţiativă cetăţenească”, care se vrea o expresie a democraţiei "directe". Potrivit unui sondaj realizat de publicaţia "Le Journal du dimanche", 80 la sută din francezi se declară favorabili acestei iniţiative, în virtutea căruia populaţia ar putea anula legi deja existe, propune altele noi şi retrage mandate elective acordate unor lideri. Principalul lider vizat de "vestele galbene" rămîne preşedintele Emmanuel Macron. Focalizarea nemulţumirilor asupra sa este fără precedent în istoria modernă a Franţei, cu accente de ură care sunt departe de normele democraţiei şi ale vieţii politice.