Cel mai vizitat muzeu din lume: Louvre Paris cu 10 milioane de vizitatori în 2018

Muzeul Louvre din Paris, cel mai vizitat muzeu din lume în 2018.

Templul parizian al artelor – Muzeul Louvre a depăşit pragul de 10 milioane de vizitatori în 2018. Iar astfel, nu doar că devine cel mai vizitat muzeu din lume dar bate orice record de vizitatori, din istoria muzeelor.

Cu 10,2 milioane de vizitatori, Louvre înregistrează o creştere de 25% comparativ cu 2017 când, a fost vizitat de 8,1 milioane de oameni.

Cel mai bun an până acum pentru acest muzeu situat în inima Parisului a fost 2012 când 9,7 milioane de persoane i-au trecut pragul.

În 2017, celebrul muzeu francez a fost urmat în clasament de Muzeul Naţional din China – cu 8 milioane de vizitatori şi de Metropolitan Museum of Art din New York – vizitat de 7,3 milioane de persoane.

Responsabilii muzeului parizian pun acest record pe seama unei reveniri a turiştilor în capitala Franţei, după o scădere cu 30% înregistrată în ultimii ani din cauza atentatelor. Totodată, au fost făcute lucrări pentru a creşte capacitatea de primire a iubitorilor de artă.

Iar noile servicii oferite au sedus publicul: vizitatorii dispun acum de un spaţiu unde îşi pot lăsa bagajele cât timp se plimbă în muzeu, casele au fost înlocuite cu multe maşini care eliberează foarte repede biletele dorite iar cozile au fost astfel reduse considerabil, grupurile sunt primite într-un spaţiu ce le este dedicat. Lucrările au costat 60 de milioane de euro şi au fost finanţate în baza unui acord cu muzeul Louvre din Abu Dhabi, inaugurat în urmă cu un an.

Un alt motiv ce ar putea explica acest succes inedit: clipul realizat de Jay Z şi Beyoncé în sălile muzeului, vizionat de 150 de milioane de utilizatori, pe internet.

Clipul, dar şi deschiderea unui muzeu Louvre în Abu Dhabi a contat iar consecinţa este acest număr impresionant de vizitatori în 2018, a explicat unul dintre responsabilii muzeului francez.

50% din vizitatori au mai puţin de 30 de ani.  Trei sferturi din cei care au călcat pragul muzeului sunt străini,  2,5 milioane sunt francezi între care s-au aflat mai bine de jumătate de million de elevi. Jean-Luc Martinez, preşedintele-director al Louvre Paris explică faptul că după atentate, una din primele consecinţe a fost limitarea vizitelor şcolare.

1,5 milioane de americani şi un milion de chinezi s-au arătat interesaţi de acest templu al artelor şi au venit până la Paris pentru a-l vedea.

Iar protestele  «Vestelor galbene» nu au avut niciun impact asupra muzeului, într-o singură sâmbătă muzeul a fost închis din cauza manifestaţiilor, pe 8 decembrie.

Iar din 5 ianuarie, muzeul va funcţiona după un program prelungit în prima sâmbătă din fiecare lună, iar accesul va fi gratuit. În plus, în unele săli vor fi organizate concerte şi vor fi oferite explicaţii pentru ca cei care au o oarecare dificultate în a înţelege arta.

Iar pentru 2019, Louvre mizează pe aniversarea a 30 de ani a celebrei piramide din sticlă şi pe o retrospectivă inedită a lui Leonardo da Vinci cu ocazia a 500 de ani de la decesul, în Franţa, a celebrului pictor.