Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: "Ingrijorătoarele derive anti-europene ale Bucureştiului"

lemonde.jpg

Premierul României, Viorica Dàncilà, alàturi de presedintele CE, Jean-Claude Juncker, la Bruxelles pe 28 februarie 2018
Premierul României, Viorica Dàncilà, alàturi de presedintele CE, Jean-Claude Juncker, la Bruxelles pe 28 februarie 2018
Sursa imaginii: 
JOHN THYS / AFP

In editorialul său, ziarul Le Monde cu data de 3 ianuarie, denunţă "Ingrijorătoarele derive anti-europene ale Bucureştiului". In opinia influentului cotidian francez, "recentele declaraţii ale preşedintelui Comisiei europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la capacităţile guvernului român de a prezida Uniunea europeană, arată ambianţa îngrijorătoare în care România a preluat prima ei preşedinție rotativă a UE".

"Din punct de vedere tehnic, ţara este pregătită. Problema este politică" notează încă din preambul editorialistul de la Le Monde. Ziar care reaminteşte că de când a câştigat legislativele în 2016, "PSD-ul a lansat o vastă ofensivă contra justiţiei române, asta cu un singur scop, nerecunoscut ca atare, acela de a-l scăpa de puşcărie pe liderul partidului şi preşedinte al parlamentului, Liviu Dragnea".

"Omul forte al puterii de la Bucureşti e pe cale să basculeze România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală care nu ezită să fragilizeze statul de drept, precum Polonia şi Ungaria" mai notează acelaşi Le Monde. "Asta în contextul în care România a preluat preşedinţia Uniunii europene într-un moment-cheie: Bucureştiul ar trebui să înscrie în următoarele luni pe ordinea de zi a Consiliului european procedura de sancţiuni contra Varşoviei şi Budapestei din cauza atacurilor contra independenţei justiţiei".

"Intr-o ţară până acum profund pro-europeană, PSD-ul, prin atacurile sale lansate contra Bruxelles, a reuşit să facă să progreseze eurosceptismul. Discursul despre "influenţa străinilor" a avut un ecou printre românii cei mai săraci şi mai rurali, cei răsfăţaţi de putere, în timp ce clasele mijlocii şi cele mai înstărite şi urbane s-au obosit tot ieşind în stradă ca să protesteze".

Liviu Dragnea este acuzat că a participat la deturnarea a 21 de milioane de euro

"Cert, Comisia euroepană nu a rămas inactivă. Într-un lung raport din noiembrie anul trecut, ea a cerut anularea reformelor cu probleme. Dar oficialii de la Bruxelles s-au abţinut să declanşeze articolul 7, cel care permite sancţionarea statelor care-şi calcă în picioare instituţiile. Asta pentru că proceduri similare contra Poloniei şi Ungariei au fost blocate în lipsă de majoritate suficientă printre statele membre UE".

"Asta nu înseamnă că nu există alte mijloace de acţiune" avertizează Le Monde. Ziarul reaminteşte astfel că "Bruxelles a reuşit să-i facă pe polonezi să dea înapoi sesizând Curtea de justiţie europeană".

"O altă armă este cea financiară. Cazul românesc este simbolul perfect al acestor suveranişti care s-au îmbogăţit pe spatele UE atacând totodată instituţiile europene. Intr-unul din dosarele de corupţie care-l ameninţă, Liviu Dragnea este acuzat că a participat la deturnarea a 21 de milioane de euro din fondurile europene" reaminteşte ziarul francez de seară. "Serviciile anti-fraudă ale Comisiei au transmis dosarul justiţei române şi acum aşteaptă decizia acesteia înainte de a lua eventuale sancţiuni financiare. Având însă în vedere că puterea judiciară este sub presiunea executivului, ar fi periculos ca Bruxelles să aştepte. Cert, UE nu-l poate împiedica pe unul dintre membri săi să asigure preşedinţia rotativă, dar nici nu este obligată să se arate naivă faţă de cei care o ameninţă din interior" conchide editorialistul ziarului Le Monde.

 
Le Monde: "Ingrijorătoarele derive anti-europene ale Bucureştiului"