Le Figaro: "România, ţara unui singur partid"

figaro.jpg

Fotografia care ilustreazà ancheta din Figaro consacratà României si PSD-ului
Fotografia care ilustreazà ancheta din Figaro consacratà României si PSD-ului
Sursa imaginii: 
lefigaro.fr/Vadim Ghirda/AP/SIPA

Sub semnătura a doi jurnalişti, Thierry Portes şi Paul Cozighian, ziarul conservator francez Le Figaro publică în ediţia sa de marţi, 18 decembrie, o amplă anchetă sub titlul "România, ţara unui singur partid".

Încă din preambulul articolului său, le Figaro notează: "PSD-ul, moştenitor al fostului partid comunist, a domnit practic tot timpul în România. Șeful PSD, Liviu Dragnea, gestionează partidul în funcţie de propria-i agendă judiciară. El ordonă, partidul său, cu o disciplină stalinistă, execută. Iar Bucureştiul care va prezida UE începând cu 1 ianuarie, ascultă".

Ancheta din Figaro descrie apoi ascensiunea lui Ion Iliescu. "Omul care a răsturnat regimul Ceauşescu înainte de a păstra toate puterile timp de un deceniu, a lăsat ţării sale o instituţie care ancorează ţara, mai mult ca toţi ceilalţi vecini ai să din Europa de Est, în trecutul ei comunist. Această instituţie este Partidul Social-Democrat. O formaţiune clădită după modelul partidelor leniniste din trecut, cu aceeaşi disciplină ce le permite liderilor săi să-şi impună punctele de vedere, mai întâi tovarăşilor lor, apoi societăţii întregi şi statului" notează acelaşi Le Figaro.

Ziar care revine şi asupra manifestaţiilor din ultimele 22 de luni contra PSD-ului, "mişcare politică ce a zdruncinat instituţia judiciară", şi contra preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, cel care este "la originea atacurilor contra judecătorilor care îl urmăresc în mai multe anchete".

"În contextul în care liderul PSD s-ar putea regăsi în închisoare înainte de sfârşitul acestui mandat, partidul riscă să ajungă într-o poziţie foarte proastă la alegerile din 2020. Scrutin care deci ar putea, eventual, să repună în cauză hegemonia partidului asupra României", mai  scrie Figaro, care continuă apoi cu o serie de declaraţii pe care i le-a făcut Ion Iliescu în cursul unui interviu.

Pe lângă PSD, un întreg sistem, cu ramificaţii în practic toate formaţiunile politice, încearcă azi să scape de ghiarele justiţiei

Este citată pe larg şi Silvia Marton, profesoară de ştiinţe politice, care notează printre altele că "toate partidele politice din România au încercat, în zadar, să copieze PSD-ul. Acesta din urmă este un partid leninist, foarte disciplinat, în care centrul decide totul. Organizaţia controlează întreg teritoriul şi a intrat în afaceri când s-au privatizat întreprinderile publice. E deci un partid-stat. Și pe vremea lui Iliescu era la fel, dar acesta era un om onest şi, atunci când era nevoie, curăţa partidul de elementele sale considerate deviante, sancţionate pentru greşeli morale", mai spune Marton în paginile ziarului francez.

Le Figaro continuă, estimând că "viitoarea arhitectură politică a României va depinde în mare măsură de cine va câştiga lupta dusă de PSD cu procurorii şi judecătorii. Pe lângă PSD, în fapt însă un întreg sistem, cu ramnficaţii în practic toate formaţiunile politice, încearcă azi să scape de ghiarele justiţiei".

"Insensibil la criticile opoziţiei, ale preşedintelui sau ale UE, Liviu Dragnea îşi reuneşte săptămână de săptămână membrii influenţi ai partidului şi miniştri pentru a fixa ordinea de zi a următoarei săptămâni. În acest cenaclu restrâns sunt definite proiectele de legi, se decid excluderile din partid şi remanierile guvernamentale. Prin aceste manevre de aparat, Liviu Dragnea rămâne şi azi şeful PSD, şi deci al României. O ţară care va prelua în curând preşedinţia Uniunii europene" conchide Le Figaro.