Climă, Katowice, COP 24: acord final puţin ambiţios dar în sensul cel bun

2018-12-15t215605z_1213925761_rc1d28f92f40_rtrmadp_3_climate-change-accord_0.jpg

Michel Kurtyka, preşedintele polonez al Conferinţei COP24 de la Katowice sărind de bucurie după semnarea documentului final
Michel Kurtyka, preşedintele polonez al Conferinţei COP24 de la Katowice sărind de bucurie după semnarea documentului final
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Kacper Pempel

"Nu ne mai este teamă de un regres. Dar să fim lucizi, mai avem multe de făcut." Ministrul francez al tranziţiei ecologice, François de Rugy, salută cu aceste cuvinte, compromisul final de la Conferinţa ONU pe tema climatului găzduită la Katowice, în Polonia.

Ca să nu se poată spune că 2018 a fost un an negru pentru ecologie, reprezentanţii celor 200 de ţări reuniţi la Katowice au făcut un efort gigantic pentru a ajunge la un document final rezonabil şi promoţător. Această a 24-a conferinţă ONU pe tema schimbărilor climaterice consolidează, în materie de strategii, ceea ce s-a decis deja la Paris în 2015. După două săptămîni de discuţii şi încă 24 de ore de prelungiri un acord a fost extras cu forcepsul.

Obiectivul numărul unu era acela de a convinge comunitatea internaţională să-şi asume măsuri concrete astfel încît la sfîrşitul acestui secol temperatura globală să nu crească cu 3 grade celsius ci doar cu 1,5 în raport cu nivelul de dinaintea erei industriale. Incă o dată, marea dificultate a fost aceea de a concretiza ajutoarele pe care ţările puternic industrializate din emisfera nordică ar trebui să le consacre ţărilor din emisfera sudică.

Franţa s-a arătat extrem de activă în contextul acestor negocieri, pentru a salva de fapt acordul de la Paris, fragilizat în anii din urmă, mai ales după retragerea Statelor Unite din acord. François de Rugy, cel care a preluat ministerul ecologiei după demisia lui Nicolas Hulot, la sfîrşitul acestei veri, consideră că măsurile luate la Katowice au un caracter "ireversibil".

Puţin optimism nu strică în acest final de an, mai ales după o lungă acumulare de veşti proaste în materie de ecologie. Ultima dintre ele este legată de Brazilia, în fruntea căreia se va instala, începînd cu data de întîi ianuarie, un preşedintre climatosceptic.

Numeroase organizaţii neguvernamentare critică însă rezultatele negocierilor de la Katowice, considerînd că angajamentele luate sunt prea puţin ambiţioase. In noiembrie anul viitor statul Chile va găzdui următoarea conferinţă de acest tip, iar între timp probabil că semnalele de alarmă ale oamenilor de ştiinţă vor continua să curgă. Dezastrul spre care ne duce modelul economic bazat pe creşterea nelimitată nu este încă profund conştientizat, şi probabil că viitoarele generaţii vor deveni mai active în acest sens, pentru că tot ele vor fi cele mai afectate de efectele negative ale acestui model.