Vestele Galbene: A 5-a sâmbătă de proteste

foto.jpg

Photo REUTERS/Gonzalo Fuentes

Vestele Galbene își mențin decizia de a protesta, chiar dacă preşedintele Emmanuel Macron a promis majorarea salariului minim pe economie şi dupa ce a oferit şi o primă de Crăciun, care, a intrat vineri în conturile a peste  2 milioane de francezi.

UPDATE: La manifestaţia ”vestelor galbene” de astazi, la Paris, au participat doar aproximativ 1.000 de persoane, a anunţat Prefectura Poliţiei (PP) a Parisului, citată de AFP.

Aceasta este ”o mobilizare mai slabă” şi totodată ”o mobilizare a spărgătorilor mai slabă”, a declarat  o purtătoare de cuvânt a poliției, precizând că forțele de ordine rămân mobilizate.

59 de persoane au fost reţinute. În urmă cu o săptămână, până la la aceasta ora se efectuaseră 480 de reţineri şi 211 de arestări preventive.

Ministrul de Interne declara la deschiderea pieţei de Craciun din Strasbourg că "nu suportă ideea" că poliţiştii, aplaudaţi pentru că au reuşit prinderea atacatorului din Strasbourg, ar putea fi atacaţi de "vestele galbene".

Pentru sâmbătă, mişcarea « Vestele galbene » anunţă un nou protest în capitală şi în provincie iar poliţia susţine că s-a pregătit pentru cel mai negru scenariu posibil, pentru această a 5-a săptămână consecutivă de manifestaţii. 

8.000 de poliţişti, jandarmi şi militari sunt în alertă. Au fost pregătite 14 blindate.

La precedentele manifestaţii s-au înregistrat numeroase pagube materiale şi au izbucnit violenţe după ce protestatarii au incendiat maşini şi magazine, au distrus obiective publice – printre care şi Arcul de Triumf din Paris care a fost vandalizat pe interior.

Ministrul sublinia că joi seară, în apropiere de Avignon, forţe de ordine au fost atacate de membri ai mişcării “Vestele galbene”. 80 de protestatari se aflau la un punct de taxare a autostrăzii, la Vedène, iar jandarmii au fost atacaţi cu dale. Ministrul de Interne susţine că alte 10 astfel de incidente au avut loc săptămâna aceasta.


Foto: Valérie Hache, AFP

 

Comercianţii au înregistrat mari pierderi în ultimele săptămâni – fie că le-au fost vandalizate magazinele, fie că au fost nevoiţi să menţină porţile închise de teama violenţelor ori pentru că multa lume nu s-a mai putut deplasa preá uşor din cauza blocajelor rutiere instituite de “Vestele galbene”. Iar în Paris, transportul public va fi suspendat în zonele în care se derulează protestele.
Săptămâna trecută toate marile magazine din Paris au rămas închise, la fel şi cele situate în zonele sensibile ale capitalei, unde aveau loc manifestaţii.


@NicolasFalezRFI

Pentru această săptămână, responsabilii anunţă că vor deschide magazinele dar că sunt pregătiţi să le închidă dacă manifestaţiile vor degenera şi să reinstaleze plăci de lemn pentru a proteja vitrinele. De fapt mulţi le-au păstrat şi vor să le menţină cel puţin până luni.