Atentat Strasbourg: Castaner evocă o revendicare oportunistă de către Daesh

vineri_dimineata_ministrul_de_interne_christophe_castaner_a_intalnit_comerciantii_din_piata_de_craciun_din_strasbourg_una_din_cele_mai_mari_din_europa_inchisa_marti_seara_in_urma_atacului_soldat_cu_3_morti.jpg

Vineri dimineata, ministrul de Interne Christophe Castaner a întâlnit comerciantii din Piata de Craciun din Strasbourg, una din cele mai mari din Europa, închisa marti seara în urma atacului soldat cu 3 morti.
Vineri dimineata, ministrul de Interne Christophe Castaner a întâlnit comerciantii din Piata de Craciun din Strasbourg, una din cele mai mari din Europa, închisa marti seara în urma atacului soldat cu 3 morti.
Image source: 
Sébastien Bozon, AFP

«O revendicare oportunistă» – aşa cataloghează ministrul de Interne francez, Christophe Castaner reactia organizatiei Stat Islamic, cea care a anuntat că atacatorul din Piaţa de Crăciun din Strasbourg era «un soldat» al gruparii jihadiste. Chérif Chekatt, autorul atentatului de marţi seară din Piaţa de Crăciun a fost omorât de poliţie după 48 de ore de căutări, aseară, în cartierul Neudorf.  700 de poliţişti şi militari fuseseră mobilizaţi pentru a da de urma fugarului, timp de două zile. În cursul nopţii au mai fost reţinute două persoane în acest caz.

Tânărul fusese rănit marţi seară, într-un schimb de focuri pe care l-a avut cu militarii din forţele Sentinelle, aşa cum observase taximetristul care l-a transportat în noaptea atacului. Iar de această informaţie s-a folosit poliţia iar aseară a încercuit cartierul unde a fost văzut pentru ultima data, pentru a căuta minuţios.

Este cartierul pe care Chérif Chekatt îl cunoştea pe dinafară căci a crescut în el.

Poliţiştii de elită l-au căutat în mai multe locuinţe, un elicopter echipat cu o cameră termică survola în acelaşi timp perimetrul, fără însă ca atacatorul să fie reperat.

În cele din urmă, în jurul orei 21h00, după cum a anunţat ministrul de Interne, Christophe Castaner, un echipaj dintr-o brigadă de teren formată din 3 poliţişti a observat un tânăr ce se plimba pe stradă şi care avea semnalmentele celui mai căutat om din Franţa, din ultimele două zile. Tânărul s-a întors spre poliţişti şi a început să tragă iar în schimbul de focuri şi-a pierdut viaţa.

Chérif Chekatt a fost «un soldat» al grupării jihadiste Stat Islamic, a anunţat imediat agenţia de propagandă a organizaţiei Stat Islamic.

Însă ministrul de Interne, Christophe Castaner explica în această dimineaţă că nimic nu indica faptul că Chérif Chekatt ar fi fost integrat într-o reţea dar că ancheta nu este închisă.

Ce este cert: Chérif, la cei 29 de ani ai săi, fusese déjà condamnat de 27 de ori, petrecuse 4 ani din viaţă în spatele gratiilor, în Franţa, Germania şi în Elveţia. Era fişat S în Franţa iar administraţia penitenciară îl considera radicalizat.  

Vestea morţii lui a fost primită cu aplauze din partea locuitorilor din acest cartier din Strasbourg, care, de 48 de ore aşteptau ca atacatorul să fie prins pentru a-şi relua viaţa normală.

Reamintim că marţi seară Chérif Chekatt a intrat în piaţa de Crăciun şi a tras spre mulţime, omorând 3 persoane. Cinci persoane au fost grav rănite iar pronosticul medicilor este rezervat  iar 8 au fost rănite lejer.

Moartea lui Chérif Chekatt nu înseamnă sfârşitul anchetei deschise de secţiunea Antitero a Parchetului din Paris. 7 persoane au fost reţinute. Fratele lui Chérif este şi el fişat S şi a fost interpelat în Algeria pentru asociere la fapte teroriste.

Piaţa de Crăciun a fost redeschisă vineri dimineaţă, în prezenţa ministrului de Interne, venit aici imediat după atac, marţi seară. El a mulţumit forţelor de ordine înainte de a întâlni comercianţii din această piaţă de Crăciun, una dintre cele mai mari din Europa care adună anual milioane de vizitatori şi care, a rămas închisă de marţi seară.

Forţe de ordine vor rămâne prezente aici, până pe 30 decembrie, ultima zi în care piaţa va fi deschisă în acest an. Securitatea a fost consolidată, de altfel, în toate pieţele deschise în acest moment de-a lungul Franţei.