Parchetul general din Germania a deschis o procedură împotriva atacatorului din Strasbourg

un_militar_se_afla_in_fata_unei_cabane_din_cele_300_instalate_in_piata_de_craciun_din_strasbourg_langa_catedrala_dupa_atacul_soldat_cu_3_morti.jpg

Un militar se afla în fata unei cabane din cele 300  instalate în Piata de Craciun din Strasbourg, lânga Catedrala, dupa atacul soldat cu 3 morti.
Un militar se afla în fata unei cabane din cele 300 instalate în Piata de Craciun din Strasbourg, lânga Catedrala, dupa atacul soldat cu 3 morti.
Image source: 
REUTERS/Christian Hartmann

Parchetul general din Germania a lansat o investigaţie pentru omor şi tentativă de omor, a anunţat un purtător de cuvânt al instituţiei. Această anchetă nu schimbă cu nimic responsabilitatea autorităţilor franceze implicate în investigarea celor întâmplate marţi seară în Piaţa de Crăciun din Strasbourg. Un tânăr de 29 de ani, condamnat de 27 de ori, a deschis focul şi a omorât trei persoane.

Încă o persoană şi-a pierdut viaţa, în urma atacului din Piaţa de Crăciun din Strasbourg. Alta se află în continuare în moarte cerebrală. 5 persoane au fost rănite grav iar 8 lejer. Atacatorul este în continuare căutat de un număr impresionant de forţe de ordine.

Între timp, Parchetul general din Germania a deschis o procedură împotriva atacatorului din Strasbourg pentru omor şi tentativă de omor.

Reamintim că secţiunea Antiteroristă a Parchetului din Paris a dechis de asemenea o anchetă, imediat după atac, pentru omor, tentativă de omor în legătură cu o grupare teroristă şi asociere la fapte teroriste.

Dar, în continuare însă nu se ştie cu exactitate mobilul atacului.

Parchetul german este autorizat să ancheteze în paralel deoarece cetăţeni germani erau prezenţi în perimetrul atacului, la Strasbourg, oraş francez aflat la frontiera cu Germania. Chiar dacă nu au fost răniţi, ei au suferit traumatisme, explică purtătorul de cuvânt al Parchetului german.

Atacatorul a fost rănit în schimburile de focuri dintre forţele de ordine. El este căutat în continuare de poliţia franceză dar şi de cea germană, căci este posibil ca acesta să fi părăsit Franţa.În Germania, tănărul a fost condamnat la doi ani cu închisoare, în 2016 pentru diverse spargeri. După un an de închisoare, a fost expulzat în Franţa.

Aseară poliţia a dat publicităţii numele şi o poză a atacatorului, cerând ajutorul populaţiei pentru a-l găsi cât mai repede.

Între timp, mai bine de 700 de poliţişti francezi sunt pe urmele lui. Si Elveţia s-a mobilizat şi a întărit controalele la frontieră.

Joi seara, o importantă operaţiune a poliţiei este în curs în Strasbourg, în cartierul în care au fost, de altfel, pierdute urmele atacatorului marţi noapte. Numeroase maşini de poliţie blochează accesul în cartierul Neudorf, lumea a fost rugată să rămână în case pentru a nu bloca intervenţia forţelor de ordine.

Pe timpul zilei, o a cincea persoană a fost reţinută. Primii care au fost reţinuţi, miercuri, sunt tatăl, mama şi cei doi fraţi ai atacatorului.

După acest eveniment dureros, guvernul francez cere manifestanţilor reuniţi în mişcarea "Vestele galbene" să nu mai iasă în stradă. Pentru sâmbătă fusese planificat un nou protest de stradă.

La o zi după atacul din Strasbourg, în plină criză a «Vestelor galbene», mulţi politicieni francezi se întreabă dacă aceste manifestaţii chiar ar trebui să se mai ţină, cât timp atacatorul este în continuare în libertate. Unii se plâng că întreaga dezbatere politică ocultează doliul celor din Strasbourg.

Secretarul de Stat în Ministerul de Interne, Laurent Nuñez declara imediat după atac că speră că vor fi mai puţine manifestaţii şi că mizează pe simţul de responsabilitate al francezilor în acest caz.

Pentru unii este o chestiune de demnitate: Franţa este în doliu iar autorul atacului este în continuare căutat astfel că nu este nevoie ca noi scene de violenţă să de deruleze pe străzile ţării, spune Philippe Gosselin, deputat Les Républicains"Nu mai trebuie să adăugăm haos la haos, în acest context în care securitatea fiecăruia trebuie asigurată. Nu cred că ar fi prudent ca sâmbătă să mergem să manifestăm."

Ideea este susţinută şi de Sacha Houlié, deputat La Republique En Marche: "Cât timp toate forţele Ministerului de Interne sunt mobilizate a-l prinde pe atacator, lumea este invitată să de-a dovadă de reţinere şi în special cei care astăzi blochează spaţiul public ori şosele."

La polul opus se află deputatul Éric Coquerel de la France Insoumise, care este de părere că manifestaţiile trebuiesc menţinute"Cea mai bună manieră de a răspunde la astfel de evenimente, este să ne continuăm viaţa, o viaţă democratică normală ceea ce include şi dreptul la a manifesta. Cred că avem încă puterea să ne permitem să avem forţele de ordine necesare pentru a-l găsi pe atacator iar în acelaşi timp să ne ocupăm de securitate la manifestaţii.»

Executivul ştie că se află pe un teren delicat dar este hotărât să menţină o presiune pe «Vestele galbene».

Până în acest moment nu am decis să interzicem manifestaţiile planificate pentru ziua de sâmbătă, anunţă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Benjamin Griveaux. Dar, tot el subliniază că «nu este rezonabil, în acest moment să manifestăm, căci, dacă ne gândum la ce s-a întâmplat la Strasbourg, ar fi preferabil să avem o sâmbătă în familie decât să o petrecem cu forţele de ordine.»

Prezent în Adunarea Naţională, premierul Edouard Philippe a încercat şi el să liniştească apele: «cea mai bună formă de a lupta împreună împotriva terorismului este de a continua să practicăm democraţia, dezbaterea, fraternitatea »…fără să pronunţe vreun cuvânt de manifestaţii.