Bulevardul Champs-Elysées şi strategia mediatică a „vestelor galbene”

2018-11-24t132446z_787281418_rc1680b18a50_rtrmadp_3_france-protests_1_0.jpg

Manifestanţi dispersaţi cu tunuri de apă pe Champs-Elysées, 1 decembrie 2018
Manifestanţi dispersaţi cu tunuri de apă pe Champs-Elysées, 1 decembrie 2018
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Benoit Tessier

În Franţa, mişcarea „vestelor galbene” a luat în vizor anumite simboluri ale democraţiei, ale Republicii franceze şi ale capitalismului. Nu întîmplător „vestele galbene” au insistat de la bun început să manifesteze pe bulevardul Champs-Elysées.

Strategia „vestelor galbene” are o dimensiune politică dar şi mediatică. Bulevardul Champs-Elysées, tocmai pentru că are renumele de a fi „cel mai frumos din lume”, este locul ideal, din punct de vedere mediatic, pentru exprimarea unor revendicări. Imaginile captate pe Champs-Elysées, cînd fac turul lumii în contextul manifestaţiilor şi al înfruntărilor cu poliţia, sunt mult mai acuzatoare pentru executiv, dar şi pentru Franţa, decît dacă ar pleca dintr-un cartier mai puţin faimos.

Bulevardul este în acelaşi timp un simbol al luxului francez dar şi al capitalismului care a deraiat (pentru că preţurile de instalare acolo, pentru firmele doritoare, sunt astronomice). Champs-Elysées mai este artera paradelor şi a festivităţilor militare de Ziua naţională a Franţei, iar prin Arcul de Triumf este simbolul eroismului naţional.

Sîmbăta viitoare bulevardul va deveni cu siguranţă, din nou, o arteră fără viaţă comercială şi turistică. Toate magazinele vor fi închise, inclusiv cinematografele, Teatrul Rond-Point şi Muzeele de la Grand Palais, care se află în preajmă. Probabil că „vestele galbene” savurează şi acest lucru, şi anume că pot bloca o parte din viaţa culturală a Parisului, cînd se ştie că prima industrie a Franţei este cultura. La doi paşi de Champs-Elysées se află şi sediul preşedinţiei, Palatul Elysée, pe care unii militaţi radicalizaţi l-ar lua cu asalt, dacă ar putea.

Deşi sondajele pun în lumină faptul că o puternică majoritate a francezilor sprijină revendicările „vestelor galbene”, maniera acestora de a manifesta punînd în pericol uzanţele democratice rămîne condamnabilă.

Franţa este una dintre cele mai solide democraţii din Europa, ori, „vestele galbene” recurg la o violenţă care nu poate fi justificată decît în regimuri totalitare. Un cuvînt şi despre culoarea galbenă şi simbolistica ei. Un istoric francez, Michel Pastureau, arată în Libération că în imaginarul european culoarea galbenă reprezintă tot ceea ce se află în declin, îmbătrîneşte şi se degradează...