Violenţele teroriste au scăzut în 2017

terorism.jpg

Pe 14 octombrie 2017, la Mogadiscio, în Somalia, a avut loc cel mai sângeros atentat din istoria Africii moderne. El a fàcut 587 de morti.
Pe 14 octombrie 2017, la Mogadiscio, în Somalia, a avut loc cel mai sângeros atentat din istoria Africii moderne. El a fàcut 587 de morti.
Image source: 
Reuters/Feisal Omar

Potrivit Indicelui global al terorismului (Global Index Terrorism), atentatele au ucis anul trecut circa 18.800 de oameni în întreaga lume. Cifra este în scădere cu 27% faţă de anul precedent. Aceste rezultat bun trebuie însă relativizat.

Numărul morţilor în atentate teroriste rămâne totuşi foarte mare chiar dacă este în scădere. O scădere ce se datorează în mare parte înfrângerii militare şi apoi a prăbuşirii organizaţiei stat islamic în Siria şi Irak. Intre 2015 şi 2017, mişcarea teroristă şi-a pierdut 60% din teritoriu şi 80 de procente din resursele financiare. In Irak, atacurile teroriste nu au făcut în 2017 „decât” 4271 de morţi, cu 5.500 de victime mai puţin decât în 2016. In Siria, atentatele au omorât 1096 de oameni, o scădere cu 48% faţă de anul precedent.

In aceste condiţii, Afganistanul a fost anul trecut cea mai lovită ţară din lume de atacurile teroriste, a înregistrat cei mai mulţi morţi, peste 4.600. Talibanii şi într-o mai mică măsură organizaţia stat islamic au comis diversele atrocităţi acolo, punând astfel în dificultate noul guvern de la Kabul. Trebuie spus că violenţa este în creştere de 5 ani în Afganistan.

In 2017, situaţia s-a degradat însă cel mai mult în Egipt şi Somalia. Atentatele spectaculoase şi extrem de ucigătoare din Sinai şi de la Mogadiscio – acest din urmă comis de miliţiile islamiste shebab – au marcat spiritele dar mai ales populaţiile locale. La Mogadiscio, contra unui hotel, a avut dealtfel loc anul trecut cel mai ucigător atac soldat cu 587 de morţi. In fine, tot în Africa dar mai la vest, jihadiştii din Boko Haram au însângerat şi îndoliat Nigeria.

In Europa occidentală, numărul morţilor în acte teroriste a trecut de la 168 în 2016 la 81 anul trecut. Cifre preliminare tind să arate că tendinţa va continua şi anul acesta întrucât în primele zece luni ale lui 2018 s-au înregistrat sub 10 morţi în Europa occidentală. O scădere simţitoare datorată pe de o parte posibilităţilor reduse de care mai dispune organizaţia stat islamic pentru a monta operaţiuni pe bătrânul continent şi pe de altă parte unor tehnici de supraveghere mai eficiente ale serviciilor de informaţii din Occident. De notat că morţii din Europa occidentală se datorează mai puţin unor acţiuni planificate de anvergură şi mai mult unor agresiuni individuale sau cu cuţitul. De asemenea, notează autorii studiului, în Occident – Europa şi America de nord – s-a remarcat „terorismul politic de extremă dreaptă” care a făcut anul trecut 17 morţi faţă de zero cu 4 ani în urmă.

Cifrele de mai sus provin dintr-un studiu anual realizat de think-tankul Institute for Economic and Peace bazat la Sydney, în Australia. Acesta publică Indexul Global al Terorismului realizat pe baza statisticilor colectate de universitatea americană din Maryland.

Violenţele teroriste au scăzut în 2017
539

Facebook comments