Doctrina poliţiei franceze, repusă în cauză după violenţele din întâi decembrie

police.jpg

Politisti CRS aresteazà un manifestant "vestà galbenà" pe întâi decembrie, la Paris
Politisti CRS aresteazà un manifestant "vestà galbenà" pe întâi decembrie, la Paris
Image source: 
Abdulmonam EASSA / AFP

Christophe Castaner, ministrul francez de interne, a promis că va revizui pe viitor doctrina de menţinere a ordinii ordinii publice în Franţa. In ciuda violenţelor care au avut loc sâmbătă, întâi decembrie, în marginea manifestaţiei pariziene a „vestelor galbene”, oficialul francez şi-a apărat strategia aleasă pentru a face faţă bătăuşilor şi spărgătorilor. Pe viitor însă, dispozitivul va evolua.

„In faţa noilor forme de violenţă, trebuie să avem mijloace la dispoziţie. Avem doctrine care nu mai sunt adaptate realităţii” a declarat Christophe Castaner în faţa Comisiei de legi din Adunarea naţională – camera deputaţilor.

Ministrul de interne a promis astfel că în caz de noi manifestaţii sâmbătă, 8 decembrie, forţele de ordine în capitală vor fi „mai numeroase şi mai mobile”, o revendicare a sindicatelor din poliţie. Reamintim că sâmbăta trecută fuseseră mobilizaţi la Paris aproape 5.000 de poliţişti şi jandarmi. Si totuşi violenţele şi ciocnirile au făcut atunci 133 de răniţi şi au dus la arestarea a 412 persoane. Tot în aceea zi la Paris s-au tras peste o mie de grenade lacrimogene şi aproape 800 de cartuşe de flashball. Arme neletale dar care de exemplu sunt complet interzise în Germania, ţară în care „dezescalada” este cuvântul de ordine. O doctrină bazată pe disuasiunea preventivă, aceea de a împiedica agitaţia să se formeze.

In ciuda criticilor care i s-au adus, ministrul Castaner şi-a apărat, şi-a asumat strategia aleasă pentru întâi decembrie, aceea de a sanctuariza avenue des Champs-Elysées după modelul unei fan-zone, pentru a permite „vestelor galbene” să manifesteze acolo. Problema este că în jurul Arcului de Triumf, în piaţa Charles-de-Gaulle, adică la unul din capetele celebrei artere, lucrurile au degenerat. A fost profanat mormântul soldatului necunoscut şi Arcul de Triumf a fost serios degradat necesitând reparaţii estimate la zeci de mii de euro.

Din spusele ministrului francez de interne, monumentul era păzit de două trupe mobile, poliţie şi jandarmerie. De-a lungul zilei şi ciocnirilor, situl a fost pierdut şi apoi recucerit de 6 ori. Christophe Castaner estimează numărul bătăuşilor şi spărgătorilor din întâi decembrie „între 3 şi 5 mii de oameni dintr-un total de 8.000 de manifestanţi” recenzaţi în aceea zi în capitală. „Unii erau de extremă dreaptă, alţii de extremă stângă dar şi unele „veste galbene” s-au radicalizat de-a lungul zilei” a mai precizat oficialul francez. Care spune că din cei 412 interpelaţi, doar 16 erau cunoscuţi de serviciile de informaţii.

Pentru a face faţă „comportamentelor inadmisibile” descrise de ministru, se întrevede deci o modificare a doctrinei poliţieneşti. Aceasta consta până acum în ţinerea manifestanţilor la distanţă – inclusiv a celor mai violenţi - pentru a evita confruntarea directă şi deci răniţii care ar rezulta din asta. O strategie obsoletă întrucât ea lasă terenul liber vandalilor şi se soldează cu pagube materiale şi de imagine.

Pe viitor, oamenii de ordine vor fi deci mai numeroşi şi mai mobili. Cele mai mobile trupe în Hexagon sunt brigăzile anti-criminalitate dar ele erau déjà parţial pe teren sâmbăta trecută. Se pot mobiliza însă şi brigăzile de cercetare şi intervenţie – BRI - ale poliţiei judiciare şi bineînţeles unităţile de elită ale poliţiei naţionale şi jandarmeriei, RAID, respectiv GIGN. De notat că 40 de agenţi BRI erau şi ei mobilizaţi pe întâi decembrie ei reuşind să interpeleze 12 vandali şi hoţi.

Doctrina poliţiei franceze, repusă în cauză după violenţele din întâi decembrie