Seism electoral în Andaluzia: extrema dreaptă ajunge în parlamentul local

andaluzia.jpg

Santiago Abascal, seful partidului extremist de dreapta VOX, si candidatul regional Francisco Serrano celebreazà rezultatele alegerilor din Andaluzia, la Sevilla, pe 2 decembrie 2018.
Santiago Abascal, seful partidului extremist de dreapta VOX, si candidatul regional Francisco Serrano celebreazà rezultatele alegerilor din Andaluzia, la Sevilla, pe 2 decembrie 2018.
Image source: 
REUTERS/Marcelo Del Pozo

Premieră în Spania de când s-a reinstaurat democraţia după moartea dictatorului Francisco Franco în1975. Un mic partid de extremă dreaptă, Vox, şi-a făcut intrarea într-un parlament regional. 12 aleşi ai săi vor lua loc în parlamentul Andaluziei punând astfel capăt dominaţiei stângii în această cea mai populată regiune a ţării.

Andaluzia era bastionul, fieful socialiştilor de 37 de ani. Scrutinul regional de duminică zdruncină în profuzime harta electorală. Chiar dacă a câştigat scrutinul în număr de voturi şi de mandate, partidul socialist nu va mai putea conduce Andaluzia. Majoritatea o va avea dreapta care însă nu va putea guverna fără sprijinul extremei drepte. Partidul acesteia, Vox, îşi face o spectaculoasă intrare în hemiciclul de la Sevilla cucerind 12 mandate locale.

Mişcarea, cvasi-inexistentă până nu demult, preconizează deportarea imigranţilor bănuiţi de delicte, construirea unui zid la Ceuta şi Melilla – encalave spaniole pe coasta Marocului – şi interzicerea predării islamului. Vox cere de asemenea abrogarea legii contra violenţelor maciste, a violenţelor contra femeilor, estimând că este „prea corectă politic”...

Cert, Vox nu a devenit decât a 5-a forţă politică din Andaluzia dar celelalte două mişcări de dreapta, Partidului Popular şi Ciudadanos, nu vor putea avea majoritatea – şi deci, guverna - fără Vox.

Vox, paranteză locală sau alertă pentru viitor?

In partea opusă a eşichierului, lidera socialistă locală Susana Diaz propune o alianţă între partidele moderate pentru a evita sosirea extremei drepte la putere. Greu de convins însă în contextul în care partidul ei nu a reuşit să diminueze rata şomajului iar doi dintre foştii preşedinţi – socialişti – ai regiunii au fost implicaţi şi judecaţi într-un vast scandal.

Cum notează colegii noştri francezi de la RFI, „scrutinul de duminică este o palmă istorică pentru socialişti şi în particular pentru liderul lor naţioal Pedro Sanchez, ajuns în iunie la cârma Spaniei şi pentru care aceste alegeri reprezentau primul test electoral”. Andaluzia era locul forte al socialiştilor de aproape 4 decenii; ea a devenit azi terenul lor de umilinţă; mai ales în contextul în care în Spania, extrema dreaptă era practic inexistentă de când murise Franco acum mai bine de 4 decenii.

Unul dintre primii lideri străini care a felicitat partidul Vox a fost Marine Le Pen. Lidera extremei drepte franceze i-a transmis „amicilor ei din Vox cele mai calde felicitări”. Pe plan intern, spaniol, liderul Podemos, carismaticul Pablo Iglesias, a lansat o „alertă antifascistă” şi a cerut tuturor formaţiunilor de stânga „să se mobilizeze pentru a apăra libertăţile, justiţia socială şi, în cele din urmă, democraţia”.

Rămâne de văzut dacă Andaluzia este doar o paranteză, un vis urât, sau dacă, aşa cum prezic unii comentatori, extrema dreaptă va progresa tot mai mult, inclusiv pe plan naţional, la alegerile municipale, europene şi legislative de anul viitor.

Seism electoral în Andaluzia: extrema dreaptă ajunge în parlamentul local