Lovituri de bice şi şocuri electrice pentru feministele saudite încarcerate

miliante.jpg

Lujain al-Hathlul, Aziza al-Yossef si Iman al-Nafjan, trei militante feministe arestate în luna mai
Lujain al-Hathlul, Aziza al-Yossef si Iman al-Nafjan, trei militante feministe arestate în luna mai
Sursa imaginii: 
amnesty.fr

Potrivit informaţiilor dezvăluite de ziarul Le Monde, 9 militante feministe arestate de Riyadh în urmă cu câteva luni, au fost torturate. Este pentru prima dată când deţinutele sunt supuse unor astfel de tratamente în regatul saudit.

În urmă cu câteva luni, femeile saudite obţinuseră dreptul de a conduce maşini. O victorie, exclamau pe atunci mai toţi comentatorii. În acelaşi timp însă, între lunile mai şi iulie, 13 militante feministe fuseseră arestate şi încarcerate. 4 dintre ele – cele mai în vârstă – au fost eliberate, 9 mai sunt după gratiile închisorii din Djedda.

Ziarul Le Monde, pe baza a trei surse apropiate acestor deţinute, pe care Riyadul le prezintă drept „spioane”, afirmă că respectivele feministe au fost torturate în puşcărie. Cele puţin una dintre ele ar fi fost şi victima unor hărţuiri sexuale. ONGul Amnesty International dispune de mărturii similare şi a şi emis un comunicat care preia aceleaşi acuzaţii contra regimului saudit.

„În primele luni de detenţie ele au fost biciute şi supuse unor şocuri electrice. Una dintre ele ar fi fost şi victima unor comportamente deplasate cu caracter sexual”, spune o sursă citată de Le Monde. Rezultatul este că în urma acestor torturi, una dintre prizoniere nu se mai putea ţine pe picioare, o alta avea convulsii şi mai multe dintre ele au încercat să se sinucidă. Actele de tortură s-au oprit începând cu lunile septembrie-octombrie, dar tratamentele proaste au continuat. Lumina este de exemplu aprinsă zi şi noapte în celule, climatizarea este dată la maximum”, continuă să povestească sursele din Le Monde.

„Este ceva nemaivăzut. Până acum, femeile încarcerate în regat sufereau de nereguli privind procedurile – precum absenţa unui avocat, a medicamentelor sau a vizitelor. Niciodată însă nu auzisem de măsuri atât de agresive”, spune unul dintre informatorii ziarului francez, familiar cu chestiunile privind drepturile omului.

De partea ei, presa oficială saudită a publicat o serie de articole de „senzaţie” în care respectivele militante erau descrise drept „spioane” în serviciul unor „ambasade străine”. Însuşi prinţul moştenitor Mohamed ben Salman, într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg luna trecută, le acuzase pe respectivele că sunt în legătură cu serviciile de informaţii afiliate Qatarului şi Iranului, cei doi inamici tradiţionali ai Arabiei saudite. Cum notează însă ziarul francez „niciuna dintre ele nu a fost încă formal inculpată”.

Cele 9 prizoniere sunt reprezentative pentru longevitatea mişcării feministe saudite. Unele sunt active de trei decenii, din anii 90, precum universitara Aziza al-Yussef, azi în vârstă de 60 de ani. Alte activiste, precum Lujain al-Hathlul, au sub 30 de ani. Toate aceste femei au aplaudat acum un an, în septembrie 2017, decizia lui Mohamed ben Salman de a lăsa femeile să conducă maşina. Abolirea acestui arhaism caricatural era emblematic pentru programul de modernizare socială promovat de cel poreclit pe scurt MBS. Sărbătoarea a fost însă de scurtă durată. Foarte repede, mai multe militante au fost consemnate la domiciliu, li s-a interzis să vorbească presei, au fost arestate şi torturate.

Autorităţile de la Riyadh, contactate de Le Monde, au refuzat pentru moment să reacţioneze la aceste acuzaţii, pe cât de grave pe atât de inedite. Cu certitudine însă că aceste dezvăluiri riscă să păteze şi mai mult imaginea regatului şi a prinţului moştenitor Mohamed ben Salman. Imagine deja compromisă de asasinarea jurnalistului Jamal Kashoggi.

 
Lovituri de bice şi şocuri electrice pentru feministele saudite încarcerate