Nicolas Sarkozy în revista Le Point: "Demografia face istoria, nu istoria face demografia"

2409.jpg

Sursa imaginii: 
Credit foto: Le Point

În Franţa, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy continuă să aibă probleme cu justiţia şi este trimis în faţa tribunalului corecţional în contextul unei complicate afaceri, afacerea Bygmalion. Concomitent însă Nicolas Sarkozy rămîne un observator atent al vieţii politice şi acordă un lung interviu în numărul de săptămîna aceasta al revistei Le Point.

In cursul carierei sale politice Nicolas Sarkozy a comis numeroase greşeli, printre care şi aceea de a-i fi iritat pe francezi printr-un fel de hiper-activitate. De cînd a părăsit scena politică, după victoria lui Emmanuel Macron la prezidenţiale, el a preferat să tacă. Acesta este primul interviu substanţial pe care Nicolas Sarkozy îl acordă de la instalarea lui Emmanuel Macron la Elysée, iar în multe privinţe părerile sale sunt cît se poate de interesante.

Nicolas Sarkozy nu-l critică pe actualul preşedinte, şi consideră că trebuie să i se acorde timp. El deplînge însă faptul că democraţia şi-a atins anumite limite, şi că există în prezent, în spaţiul democratic, mai multe mecanisme prin care liderii aleşi sunt împiedicaţi să acţioneze decît pentru a-şi duce la bun sfîrşit programele.

În perspectiva alegerilor europene de anul viitor, Nicolas Sarkozy consideră că nu este bine ca alegătorii să fie consideraţi fie progresişti, fie populişti (ceea are tendinţa să facă Macron). Să nu ne grăbim să dăm lecţii înainte de a asculta ceea ce vor popoarele, scrie fostul preşedinte. Analiza sa se vrea nuanţată şi în privinţa politicii migratorii, şi refuză “diabolizarea” premierului maghiar Viktor Orban. Citez din interviu: “Toată lumea a protestat cînd Viktor Orban a închis frontierele, dar un an mai tîrziu zece ţări au procedat la fel”.

Pe un plan mai larg, el consideră că oamenii politici nu dau destulă importanţă fenomenelor demografice. "Demografia face istoria, nu istoria face demografia", spune Nicolas Sarkozy.  El anunţă o mare criză migratorie şi ecologică dacă în viitor umanitatea nu va instaura un control al naşterilor.

In privinţa Uniunii Europene, el consideră că ar trebui să creeze o organizaţie supra-naţională cu Turcia şi cu Rusia.

Nicolas Sarkozy, om de dreapta, a fost întotdeauna un spirit vivace. In acest interviu el lansează multe idei interesante care merită toată atenţia, mai ales într-un moment cînd partidele tradiţionale suferă din lipsă de idei.