Inundaţii Franţa: pagube estimate la (cel puţin) 200 de milioane de euro

aude.jpg

Comuna Villalier a fost una dintre cele mai afectate de inundatii cu un bilant de doi morti.
Comuna Villalier a fost una dintre cele mai afectate de inundatii cu un bilant de doi morti.
Image source: 
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a estimat la circa 200 de milioane de euro pagubele materiale cauzate de inundaţiile ucigătoare din departamentul Aude. O zonă în care preşedintele Emmanuel Macron a prevăzut să meargă luni pentru a se întâlni cu familiile victimelor. Reamintim că inundaţiile din noaptea de 14 spre 15 octombrie au cauzat moartea a 14 persoane, rănirea altor 70 şi a lăsat sute de oameni sinistraţi.

Case inundate, maşini luate de viitură - pagubele sunt uriaşe în departamentul Aude. 600 de sinistratţi au primit vineri primele despăgubiri graţie fondului deblocat de stat şi consiliul local.

In total 126 de comune din Aude au fost recunoscute ca fiind în stare de catastrofă naturală, lucru care va grăbi rambursarea banilor din partea asiguratorilor.

Statul va fi atent şi la agricultorii lezaţi. Zeci de hectare de vie au fost devastate de ploile torenţiale; la fel şi plantaţii întregi de legume şi mai multe crescătorii de porci.

Unii deputaţi sugerează ca Franţa să ceară Comisiei europene declanşarea Fondului de solidaritate al Uniunii europene (FSUE). Bruxelles declarase mai devreme că "urmăreşte îndeaproape situaţia din Aude şi e gata să-şi propună ajutorul".

Guvernul de la Paris are la dispoziţie 12 săptămâni după catastrofa naturală pentru a face o primă estimare a pagubelor. Dacă acestea nu depăşesc 1,5% din PIBul regional, Fondul de solidaritate nu poate fi declanşat. In cazul de faţă, daunele trebuie să fie de peste un miliard de euro, foarte departe deci de prima estimare dată de Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei care evoca duminică daune de circa 200 de milioane de euro.

Inundaţii Franţa: pagube estimate la (cel puţin) 200 de milioane de euro