Singurul primar de origine africană din Europa de est se află în Slovenia

bossman.jpg

Peter Bossman în 2010, pe vremea când candida si câstiga pentru prima datà primària din Piran
Peter Bossman în 2010, pe vremea când candida si câstiga pentru prima datà primària din Piran
Image source: 
AFP

Singurul primar de origine africană din Europa de est se află în Slovenia. Portretul lui este schiţat în paginile lui Le Monde. In opinia ziarului de referinţă din Franţa, "acest lucru demonstrează că în spatele discursurilor ostile imigranţilor ţinute de liderii din fostele ţări comuniste, se ascunde o realitate mai puţin sumbră".

Peter Bossman este primarul staţiunii balneare slovene Piran de 8 ani, mai exact din 2010. Născut în Ghana în 1955 într-o familie înstărită, Peter a sosit în fosta republică iugoslavă pe vremea comuniştilor, în 1977. Iniţial, proiectul lui era să studieze medicina dar nu la Ljubljana ci în Marea Britanie. Sorţii au decis altfel. Si-a întâlnit la studii viitoarea soţie, a făcut doi copii cu ea, a învăţat slovena perfect - o vorbeşte fără accent azi - şi şi-a instalat cabinetul medical pe coasta slovenă, la Piran, de unde nu a mai plecat. In 1995 a devenit chiar cetăţean sloven. "Eram singurul negru pe o rază de zeci de kilometri" spune respectivul ziaristului de la Le Monde plecat să-l întâlnească

Apreciat de localnici ca medic dar şi ca un om implicat în diverse asociaţii de ajutorare a tinerilor sau a toxicomanilor, el a fost "racolat" de social-democraţi care i-au propus acum 8 ani să se prezinte la municipale. A câştigat scrutinul cu 54% din voturi. 4 ani mai târziu, în 2014, victoria e şi mai strălucită: 60 de procente din buletine. "Asta demonstrează că lumea a depăşit bariera culorii pielii mele" e de părere Peter Bossman.

Si totuşi, lucrurile nu au fost întotdeauna simple. "Cert, nu am fost niciodată agresat fizic dar am fost cu siguranţă victima unor discriminări. De mai multe ori am fost nevoit cu nevasta mea, slovenă, să plecăm dintr-o cârciumă pentru că nu servea nimeni. Pe stradă, am auzit comentarii neplăcute la adresa mea. In ansamblul însă, bilanţul experienţei mele este de departe unul pozitiv" declară azi Peter Bossman.

Primar de culoare la porţile Italiei, ţară condusă de populişti şi extrema dreaptă

Din 2015 încoace, situaţia s-a schimbat radical. In acel an, Slovenia a fost traversată de 300.000 de migranţi care căutau să meargă în nordul Europei. Populiştii au profitat pentru a băga frica în oameni iar extrema dreaptă a câştigat teren; există un "efect Salvini" după numele ministrului italian de interne, lider al unui partid extremist de dreapta, notează Le Monde.

După două mandate în fruntea municipalităţii a ceea ce a devenit capitala turistică a Sloveniei generând 20% din veniturile naţionale de pe urma turismului, Peter Bossman a obosit şi a decis să renunţe. Nu se va reprezenta la alegerile locale din 18 noiembrie. Dacă ar fi făcut-o, e sigur că ar fi câştigat din nou.

In opinia cotidianului Le Monde, "acest primar de culoare la porţile Italiei condusă de populişti şi extrema dreaptă - Trieste e la doi paşi de Piran - oferă o imagine binevoitoare celor îngrijoraţi de situaţie. Cu toate că state foste comuniste sunt rând pe rând cucerite de iliberalism, povestea lui Peter Bossman arată că în spatele discursurilor ostile imigranţilor, se ascunde în fapt o realitate mai puţin sumbră decât pare" conchide pe un ton optimist ziarul francez.

 
Singurul primar de origine africană din Europa de est se află în Slovenia